Kolesterolilla ja ruusufinnillä ei pääse eläkkeelle

Hulluudelle ei ole absoluuttista määritelmää, mutta varmaa on, että Trumpilla on synnynnäinen kyky ajautua repiviin konflikteihin, toimittaja Janne Yläjoki kirjoittaa.

Ruotsin entinen pääministeri Göran Persson arvioi viime viikolla, että presidentti Donald Trumpin valtakausi ei kestä neljää vuotta. Perssonin mukaan kahden vuoden päästä pidettävien välivaalien jälkeen Yhdysvaltain kongressissa on jo todennäköisesti riittävä tahtotila ”hullun presidentin” erottamiseen.

Hulluudelle ei ole absoluuttista määritelmää, mutta varmaa on, että Trumpilla on synnynnäinen kyky ajautua repiviin konflikteihin. Hän yksinkertaisesti leikkii tulella eikä välitä – tai osaa – suojata omaa selustaansa.

Esimerkiksi viime lauantaina, Fox Newsin haastattelussa, hän puolusti avoimesti Venäjän nykyjohtoa ja väitti, että Yhdysvaltain oma turvallisuuskoneisto vilisisi ”tappajia”.

Kenen tahansa muun presidentin suusta tämä olisi ollut aikamoinen uutinen, mutta ei Trumpin. Hänhän on jo aiemminkin syyttänyt omaa tiedusteluväkeään muun muassa ”natsi-Saksan otteista”.

Presidentin asetukset uhkaavat ajaa maan kaaokseen. Kiistanalainen muslimien maahantulokielto oli tätä kirjoitettaessa kumottu, mutta huomenna ehkä taas voimassa, mikäli korkein oikeus niin päättää.

Kaaos on jo nyt johtanut melko dramaattisiinkin seurauksiin. Esimerkiksi Kalifornian senaatin turvallisuuskomitea on antanut osavaltion poliiseille ja muille viranomaisille kehotuksen olla noudattamatta liittovaltion uusia maahanmuuttosäädöksiä.

Kalifornia on sen sijaan hyväksymässä aloitteen, jonka mukaan osavaltiosta tulisi laittomien maahanmuutta­jien ”turvavaltio”, joka ohjaisi aktiivisesti rahaa laittomia tulijoita auttaville lakimiehille ja estäisi Trumpin hallinnon suunnitteleman muslimirekisterin luomisen.

Presidentti Trump vastasi tähän sunnuntaina uhkaamalla leikata Kalifornian osavaltion rahoitusta. Trumpin mukaan demokraattien hallitsema Kalifornia on ”monella tapaa karannut kontrollista”, eikä hän ollut tässä aivan väärässäkään: Kalifornian eroa liittovaltiosta ajava nimienkeruu on jo täydessä vauhdissa.

Siltikin on vaikea uskoa, että Trumpin kausi päättyisi kesken. Presidentin erottamista koskeva aloite edellyttäisi virkarikosta, mitä ei ole ainakaan vielä nähty. Hallinnolliset virheet, joita tuomioistuimet korjaavat, eivät ole virkarikoksia. Tarvittaisiin jotakin järeämpää, kuten vaikka kansallisen turvallisuuden vaarantumista Venäjä-suhteilla.

Toinen presidentin erottamisperuste olisi hänen terveydentilansa, mutta sekin on todella pitkä tie, jos lähipiiri tukee presidenttiä. Presidentin isä Fred Trump sairastui presidenttiä hieman vanhempana Alzheimerin tautiin, johon liittyy muistihäiriöiden ohella ärtyisyyttä, harhaluuloisuutta ja poukkoilevaa käytöstä, mutta samanlaisia oireita on ihmisillä muutenkin.

Presidentin henkilääkäri Harold N. Bornstein vahvisti viime viikolla New York Timesille, että presidentti ottaa edelleen – päivittäisen aspiriininpuolikkaansa lisäksi – vain kolesterolilääkettä, ruusufinnin hoitoon käytettyä anti­bioottia sekä eturauhasenkin hoidossa käytettyä lääkettä hiusten kasvun tehostamiseen. Näillä ei ennenaikaisia eläkepapereita irtoa.

Trumpille voikin käydä lopulta juuri niin kuin George W. Bushille kävi. Aluksi valtava haloo vääristä ministerinimityksistä, Israelin tukemisesta ja rikkaiden veroalesta, sitten sota, joka yhdistää kansakunnan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.