Kolme kuukautta myöhemmin

Tässä sitä taas ollaan. Harjoittelu loppui, ei ole töitä eikä opiskelupaikkaa. Tyhjän päällä.

Maailma on aika iso hahmotettavaksi. Se vielä tuntuu muuttuvan nopeasti, ja aina jää jotain välistä. Kaikesta pitäisi muka olla kärryillä.

En minä jaksa.

On niin paljon muuta, mihin keskittyä.

Viime aikoina tulevaisuus on luonnollisesti ollut usein mielessä. Maailman yksinkertaisin kysymys: mitä seuraavaksi?

Tuota. Öö. Joo.

Enhän minä oikeastaan tiedä. Maailma perustuu kiireelle, kaikki pitäisi tietää heti. Aina muka tarvitsisi enemmän aikaa, jotta ehtisi suunnitella kaiken valmiiksi, vaikka kaikki mielekäs elämässä on aina spontaania. Siksi minua ei oikeastaan edes hirvitä: aina sitä jotain keksii.

Ja kyllähän minä suunnilleen tiedän, mitä haluan. Matkustaa ja kirjoittaa. Opiskellakin voisi, mutta ei liikaa.

Kaikki vaikuttaa aina kauniilta ja selkeältä paperilla, mutta mikään ei mene niin kuin on suunniteltu, ja sehän siinä onkin hauskaa. Ainakin jälkeenpäin mietittynä.

Olen huomannut, että kiire on usein erittäin toimiva motivaattori. Auttaa huomattavasti, kun tietää, että asiat täytyy saada valmiiksi. Pienenä järkytyksenä se aina tulee, mutta pakko se on oppia.

Ja ajaudunhan minä itsekin koko ajan tilanteisiin, joissa hirvittävä paine puskee päälle, on pakko repiä itseään kahtaalle. Jotain erikoista nautintoa se antaa. Paine auttaa usein onnistumaan parhaiten, ainakin minua.

Mutta mietin liikaakin sitä, että kaikki pitäisi saada ja tehdä juuri nyt.

Sikäli olen pahassa paikassa, että joudun tavallaan aloittamaan kaiken alusta: koulut on käyty, lapsuus on ohitse. Tuo sama sykli pitäisi nyt käydä uudelleen läpi, elämä kun on sarja alkuja ja loppuja.

Kaikki on aivan yhtä selvää ja epäselvää kuin muutama kuukausi sitten, kun harjoitteluni aloitin. Jotain varmaan olen saanutkin, jonkinlaista luottamusta tai varmuutta, oppinut ainakin kammoamaan tyhjää tekstitilaa ja täyttämään sen mustilla kirjaimilla.

Nyt, kolme kuukautta myöhemmin ja sen verran viisaampana, sanon kiitos ja näkemiin.

Kirjoittaja oli harjoittelijana Keskisuomalaisen kotimaan toimituksessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.