Kolme tietäjää tuo valon

Keskustan entinen puoluesihteeri Jarmo Korhonen jatkaa tiiliskivien heittelyä. Viime vuonna häneltä tuli paksu ja osin harhaileva teos Väyrysen valtakunta. Tällä viikolla Korhoselta ilmestyi jälleen uusi kirja. Se on 624-sivuisena edeltäjäänsä ohuempi mutta entiseen tapaan valtapeleihin paneutuva. Valtataistelu kertoo Urho Kekkosen ajan luisumisesta keskustapuolueen poliitikkojen käsistä Mauno Koiviston (sd.) ajaksi.

Pohjois-Karjalasta, Joensuun kupeesta Enosta, lähtenyt Korhonen muuttui nuorena miehenä eteläpohjalaiseksi, kun hänet valittiin Etelä-Pohjanmaan keskustan toiminnanjohtajaksi 1994.

Nopea ja jopa alkuperäiskansaa voimakkaampi eteläpohjalaisuus ei ole mikään harvinainen ilmiö. Keskustan 1980- ja 1990-lukujen ja vielä 2000-luvun alunkin näkyvimpiin päätoimittajiin kuuluneesta Kari Hokkasesta tuli myös eteläpohjalainen nopeasti ja tehokkaasti. Parikkalassa syntynyt ja juuriaan Haminassa sekä Kangasniemellä omannut Hokkanen siirtyi Jyväskylän yliopiston historian laitoksen sekä Korpilahden Alkio-opiston kautta Seinäjoelle vuonna 1980.

Hokkasesta tuli eteläpohjalaisuuden ja maakunnan symboli. Eduskunnan puhemies Paavo Lipponen nimesikin Hokkasen ja tämän lehden Erkki Laatikaisen aikanaan ”maakuntiaan terrorisoiviksi satraapeiksi”. Lipponen pyysi sittemmin anteeksi, mutta Hokkanen ja Laatikainen ottivat satraappi-nimityksen kunnia-asiakseen.

Hallitusneuvottelut tökkivät. Insinööri Juha Sipilä (kesk.) raportoi eilen, että neuvottelut ovat kolme tuntia hänen prosessikaavionsa aikataulua myöhässä.

Niinpä puheenjohtajat ottivat asioiden edistämisen itselleen valmisteluryhmiltä. Sipilä, Timo Soini (ps.) ja Alexander Stubb (kok.) hakevat nyt ratkaisuja.

Hallitusneuvotteluissa Suomen asioita laitetaan kovaa tahtia kuntoon. Näin ainakin neuvottelijat viestivät ulospäin. Ensi viikolla edessä pitäisi olla valmis ohjelma, jossa maan ongelmia ratkaistaan.

Sipilä kertoo olevansa toiminnan mies. Muhkeasti hymyilevä Soini taas viestii olevansa päättäjä ja valtias. Stubb nyökyttelee innokkaasti vieressä.

Yhteiskunta on monimutkainen koneisto. Valtion ja kuntien asiat ovat nivouksissa toisiinsa.

Siksi tuleekin mieleen vertaus valtamerilaivasta ja kapteenista. Sipilä, Soini ja Stubb ovat kolmikkona kuin valtamerilaivan kapteeni, joka päättää lähteä komentosillalta ratkaisemaan itse konehuoneen ongelmia. Kapteeni säätää suuren valtameridieselin venttiilejä laivan alaruumassa ja samalla pitää laivaa suunnassa.

Noinkohan kapteeni osaa kaiken?

Pihtiputaalla omankäden oikeudella virolaisia varkaita pahoinpidelleet miehet joutuvat käräjille. Miesjoukko pahoinpiteli kahta virolaista ja sai myös itse osumia ottelussa. Nyt syytteitä lentää molempiin suuntiin.

Kodinturvajoukot ovat hyvä asia, jos niihin osallistuvien hermot sen kestävät. Muiluttaminen ja pahoinpitely ei ole kodinturvaa vaan huliganismia. Paras olisi, että poliisi olisi läsnä koko maakunnassa eikä oikeutta otettaisi omiin käsiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.