Kolmion takana saattaa olla sienestäjä

Viime syksynä ratkaisin älynväläyksellä ongelman, joka on häirinnyt sienestystä pahasti.

Suloinen toukokuu on täällä! Parasta siinä on kesä, joka on lähellä, mutta sitä ei ole vielä kulunut päivääkään. Kun on mitä odottaa, jaksaa hyvin.

Muuttolintujen paluu on myös mukavaa. Kissakin viihtyy, kun ikkunasta näkyy muutakin kuin ainainen rusakko. Kohta se voi katsella nurmikosta kastematoja nyhtäviä rastaita, jahka routa ensin sulaa.

Toukokuussa täytyy puhdistaa hiusharja ikkunasta ulkoilmaan, sillä linnut saavat hiuksista hyvää pesänpehmikettä. Sen opetti biologianopettaja jo noin 35 vuotta sitten, ihmeesti on oppi jäänyt päähän. Muistan tuon Kotivaloksi nimetyn opettajan aina, kun harjailen takkuja hiuksista.

Voi kuvitella, miten rouva harakka vaatii miestään tuomaan vain tietynvärisiä hiuksia pesän sisustukseen. Meiltä pölisee muodikasta vaalennettua harmaata joka aamu.

Toukokuussa pääsee taas sieneen pitkästä aikaa. Leivonmäen kansallispuistoon suuntautuneen vappupiknikin yhteydessä tehty koesienestys tuotti vielä vesiperän, mutta ennustan, että parin viikon päästä korvasienet alkavat nousta kohisten.

Viime syksynä ratkaisin älynväläyksellä ongelman, joka on häirinnyt sienestystä pahasti. Kuten tiedämme, parkkeerausmahdollisuudet ovat pikkuteillä usein olemattomat. Auton mentäviä pistoja on harvassa ja leveät ojat estävät pientareelle pysäköinnin. Kymmenistä hyvännäköisistä sienipaikoista on täytynyt ajaa ohi, kun autoa ei ole voinut tiellekään jättää.

Vaan nytpä voi. Yhtäkkiä muistin, että autoissa on pakollisena varusteena varoituskolmio. Omastakin Toyotasta sellainen löytyi, kun aikansa peräkonttia tonki. Kolmion turvin uskaltaa jättää auton nätisti kaistalle keskellä suoraa, kun tarve vaatii.

Kolmiopysäköinnissä on sekin hyvä puoli, että kanssasienestäjät eivät arvaa jonkun olevan kenties mainiota kantarellipaikkaa putsaamassa. Auto on usein juuri hyvän sieni- tai marjapaikan merkki. Eli jos näet jossain ensin varoituskolmion ja sitten harmaan Corollan, tiedä, että se on simahtanut. Ei siellä mitään sieniä ole.

Donald Trump on allekirjoittanut lain, joka tähtää ihmisen lähettämiseen Marsiin lähivuosina. Mainiota, on kiinnostavaa saada tietää, millaisia sieniä siellä kasvaa.

Saa nähdä, tuleeko Marsin valloituksesta samanlainen avaruudenherruussota USA:n ja Venäjän välille kuin aikoinaan USA:lla ja Neuvostoliitolla oli. Ensimmäinen koira avaruudessa meni itänaapurille, samoin ensimmäinen ihminen, mutta kuun valloituksessa jenkit voittivat.

Ehdotan, että ensimmäiselle Mars-lennolle lähtevät valtionpäämiehet kummastakin maasta, ettei tule riitaa.

Avaruudessa on aina ollut jotain kiehtovaa. Varhaisimpia lapsuusmuistojani on, kun talvipakkasessa seurattiin pihalla Sputnikin lentoa yötaivaalla. Silloin syttyi kaukokaipuu, joka nopeasti paheni kirjoja ahmiessa.

Kirjastoon oli kotoa kolmen kilometrin matka, jonka sai jo viisivuotiaana pyöräillä yksin. Kirkonkylän vilkkainta katua ei saanut ylittää polkien, vaan pyörä piti jättää E-liikkeen pihaan.

Kovin kauas kaukokaipuu ei ole ihmistä johdattanut, vain 350 kilometriä etelämmäksi, vaikka eräänlaisen esteen muodostanut E-liike on kuollut ajat sitten ja sen perilliset Siwatkin ovat muuttuneet lähes kaikki K-marketeiksi.

Näinköhän vielä toteutuu slogan, jonka aikoinani keksin, kun olin työkaverini Martti Ratian kampanjapäällikkönä Keskimaan edustajistovaaleissa: laadukkaat Pirkka-tuotteet myös S-kauppoihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.