Kolumni: Eläköön suoratoisto!

"Yhdellä kiinteällä kuukausimaksulla ihmisellä on edessään täysi katalogi laadukkaita elokuvia alkuperäissarjoja unohtamatta", kirjoittaa opiskelijakolumnisti Teemu Oja-Lipasti.

”Kello on seitsemän, pitää mennä katsomaan Seitsemän uutiset!” oli vielä vajaat kymmenisen vuotta sitten varmasti monen ihmisen reaktio. Ihmiset haluavat saada ajankohtaista tietoa aina, ja rutiini kehittyy sellaiseksi, että television ääressä ollaan aina ajallaan.

Mutta onko tämä tarpeellista enää nykyään? Internet on pullollaan eri uutismedioita, jotka antavat mahdollisesti jopa enemmän kuin uutisohjelmat televisiossa. Uutiset ovat aina ihmisten tavoitettavissa, jos ja kun he näin haluavat.

Toinen asia, jolla on nykyisin sama asema, ovat sarjat ja elokuvat.

Netflixin nousu dvd-elokuvia kirjekuorissa lähettävästä pikkufirmasta suoratoistopalveluiden jätiksi oli nopea, ja se näkyy. Kyseinen nousu tappoi perinteisen elokuvien vuokrauskulttuurin, koska yhdellä kiinteällä kuukausimaksulla ihmisellä on edessään täysi katalogi laadukkaita elokuvia alkuperäissarjoja unohtamatta.

Tarjonta on tällä hetkellä parhaimmillaan eri palveluiden apinoidessa Netflixin menestystä omilla suoratoistomenetelmillään ja yksinoikeudella tuotetuilla sarjoilla ja elokuvilla, hitaasti mutta varmasti myös Suomessa. Sarjat ovat yleensä katsottavissa silloin kun ihmisellä on aikaa sille, enää ei eletä orjallisesti televisiokanavien ohjelmakattauksen mukaan.

Vastaavanlaista rutiinin rikkomista ja tapojen muuttumista tapahtuu myös korkeakouluopinnoissa.

Korkeakoulututkintoja voi suorittaa nykyään täysin tai osittain internetin kautta alasta riippuen, jolloin opinnoista siirtyy rutiinin ja säännöllisyyden hallinnoiminen opiskelijan harteille. Hän tekee hommansa silloin kun parhaaksi näkee eikä kello yhdeksästä kello kolmeen koulun penkillä.

Tämä ns. monimuotoinen opiskelu sopiikin hyvin esimerkiksi niille, jotka ovat normaalissa päivätyössä, koska luentonauhoitteita voi katsoa silloin kun parhaaksi näkee; suoratoistona tai tallenteena jälkeenpäin.

Kyseinen oppimistyyli on vuotamassa myös päiväopiskelijoiden puolelle. Verkossa suoritettavien kurssien määrät lisääntyvät jatkuvasti ja yhä vähemmän tarvitsee käydä koulussa paikan päällä, kun materiaalit löytyvät netistä.

Mutta kuinka kauan menee että päiväopiskelun päivät ovat luetut?

Kirjoittaja on JAMKOn hallituksen jäsen, vastuualueinaan monimuototutorointi ja mentorointi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.