Kolumni: Elämä on kaunis, mutta Lenitan elämä on upea – näin Suomen neito vuodelta -54 neuvoi, miten miesten törkypuheet saa loppumaan

Minun elämäni on kaunis, koska söin juuri sohvalla puoli kiloa pyttipannua, eikä kukaan tule huomenaamulla tarkistamaan vatsani ympärystä käsikopelolla tai mittanauhalla. Jos olisin huippumallin tai -missin hommissa, näin voisi käydä.

AVA:n Kaunis elämä -ohjelmasarja kokoaa yhteisen pöydän ääreen missikaunottaria vuosikymmenten varrelta. Lenita Airisto täräytti ensimmäiseen jaksoon melkoisen historian, älyn ja tunteen pikasarjatulen. Sen jälkeen Tarja Smuran kitinä siitä, kuinka hän on tullut elämänsä aikana tylysti kohdelluksi, tuntui laimealta kuin lantrattu vissyvesi.

Kolmannessa jaksossa Pia Lamberg avautui missikruunusta luopumisestaan. Lambergin mukaan taustaorganisaatio ei tukenut tuoretta missiä tarpeeksi työtehtävän hoitamisessa. Uuden ajan kauneuskuningatar olisi halunnut ottaa missivuodesta kaiken irti myös bisnesmielessä.

”Hienoa”, totesi Airisto: ”Nuori nainen ei suostunut siihen, että hänen ylitse kävellään.”

Airisto on Suomen neito vuodelta 1954, mutta myös toimittaja, ekonomi, yrittäjä ja feministi. Airisto taitaa olla myös porukan anarkisti.

Minulla oli kunnia tavata Lenita juttukeikalla muutama kuukausi sitten. Hän kertoi oivallisen vinkin, kuinka hän on saanut vuosien varrella miesten tuhmat puheet tyssäämään alkuunsa:

– Minä sanoin kovaan ääneen, että jaahas pojat, nyt taitaa olla masturboinnin paikka. Menkääpäs tuonne toiseen huoneeseen ja tulkaa sitten takaisin niin jatketaan. Tehokas keino, suosittelen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.