Kolumni: Herra Heinämäki -gate lähti railakkaasti lapasesta

Näinä armoitettuina someaikoina tapahtuu usein kummallisia asioita. Kaikki sosiaalisen median gatet tuppaavat yleensä karkaamaan railakkaasti lapasesta. Esimerkiksi sopinee männä viikon Herra Heinämäki -gate.

Kyse on siis Ylen lastenohjelmasta, jota esitettiin Pikku Kakkosessa ja Areenassa, ja jonka Yle hyllytti. Hyllytykseen päädyttiin, kun Twitterin päivystävät saamelaiset katsoivat Herra Heinämäen Lato-orkesterin basistin intiaanipäällikkö Punanatan (Mikko Löytty) olevan alkuperäiskansoja loukkaava hahmo.

Ymmärrän, että ammoisten aikojen Pulttiboisin nunnuka-hahmot eivät ole tätä päivää, mutta tämä lipsahti yli hilseen. Verovaroin toimivan Ylen pitää olla palautteelle herkkä, mutta silti. Kyse ei ole parodiasta, ei pilkkaamisesta, vaan lastenohjelmasta. Enkä älyä, että mitä lastenohjelman intiaanipäällikkö saamelaisille ylipäätään kuuluu? Olen tyhmä sillä tavalla.

Sarjan luoja Heikki Salo on todennut Punanatan muuttuvan tulevaisuudessa. Hän myös kummeksuu Ylen päätöstä.

- Ratkaisu ei ole se, että me teloitetaan se. Poistaisimme hahmon, jota lapset rakastavat ja jota lapset tulevat katsomaan intiaanipäähine päässä, Salo sanoi Ilta-Sanomille.

Lopulta tilanne eskaloitui siihen pisteeseen, että saamelaiset kiistelivät somessa keskenään kuka on ”aito” saamelainen ja saa loukkaantua sulkapäähineestä tai olla loukkaantumatta. Päähineestä, joka ei liity saamelaisuuteen millään tavalla.

O tempora, o mores. Ja vielä: Ugh, olen puhunut.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .