Kolumni: Ilmastoahdistus iskee varkain

Esiteini kakkonen kuuntelee kepparin ompelun ohessa telkkariuutisia. Lähetyksessä puhutaan maailmanpolitiikasta ja ilmastosopimuksista. Teini tekee johtopäätöksen: 20 vuoden kuluttua ilmastomuutos tuhoaa maailman, koska Kiina ei sitoudu päästöjen vähentämiseen.

Esiteini hautoo uutista omassa päässään muutaman päivän ajan. Lopulta hän avautuu aiheesta dramaattisesti. Yhdeksänvuotias tempautuu angstiin mukaan: maapallo räjähtää ja se on Kiinan vika.

Yhtäkkiä meillä on pintaremontin keskellä kaksi hysteeristä lasta. Oma tietotaso ilmastonmuutoksen faktoista on päivitystä vailla, joten turvaudun toimintaterapiaan.

– No niin lapset, nyt heitetään vanhoja kaappeja parvekkeelta alas ja saatte samalla kiroilla niin paljon kuin jaksatte.

Tämä toimii. Tulipalo sammutettu, mutta vain toistaiseksi.

Lasten ja nuorten ilmastoahdistus on tosiasia. Ilmiö ei sinänsä ole uusi, 80-luvulla pelättiin ydinsotaa. Asiantuntijoiden mukaan tieto saattaa lisätä tuskaa, joten aikuisen vastuulla on ylläpitää luottamusta ihmiskunnan mahdollisuuksiin ratkaista ongelmia.

Uutisten lisäksi lapset seuraavat tubettajia, joista monet ottavat kantaa ajankohtaisiin asioihin. Viime talvena yhdeksänvuotias oli tuskaisen oloinen. Pitkän maanittelun jälkeen hän suostui kertomaan mikä mieltä painaa: tubettajan mukaan Suomeen on leviämässä tappava virus Afrikasta. Poika rauhoittui vasta, kun vakuutin, että jos asia olisi totta, se olisi satavarmasti kerrottu uutisissa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .