Kolumni: JYPin suuri voitto, jota ei pidä vähätellä

Meillä suomalaisilla on tunnetusti kummallisia tapoja. Kuten esimerkiksi se, että olemme erinomaisia vähättelemään hienojakin saavutuksia.

Mietitään vaikka tätä JYPin euroseikkailua. Koko kauden ajan CHL:ää on enemmän tai vähemmän parjattu, välillä aika rankastikin. Eurooppalaiseen kiekkoliigaan on suhtauduttu vähätellen, sitä on pidetty välipalana tai jopa hupiliigana. Ajatukset ovat melko typeriä, ainakin vanhanaikaisia.

Samasta syystä puolivälieristä asti ainoana Suomen mainetta puolustaneen JYPin kelkkaan on hypätty hitaasti. Hurrikaaniryhmän finaaliin selviämistä ei hehkutettu etelän medioissa, vaikka Trinecin pesukoneesta selviäminen välierien toisessa osassa oli JYPiltä loistava suoritus.

Ja vaikea on kuvitella, että JYPin fantastisesta voitosta Växjössä kirjoitettaisiin Helsingissä kissankokoisin otsikoin.

Urheille JYP-sotureille voitto oli joka tapauksessa valtava juttu. Pelaajien eleet ja ilmeet Vida Arenan jäällä kertoivat suurista tunteista.

Kaikesta näki, että kyse ei ole hupiliigasta.

JYP-yhteisökin on lämmennyt CHL:lle hitaasti. Faneja alkusarjan ottelut eivät juurikaan kiinnostaneet, vaikka lippujen hintoja pudotettiin rajusti ja taisipa maskotti Urho Myrsky jaella jossain liigaottelussa tulevaan CHL-peliin jopa ilmaislippuja.

Mutta Växjö ja itse asiassa jo Trinec oli sitten toinen juttu. Ruotsiin JYP lähti omalla koneellaan, joka oli jokaista paikkaa myöten täysi. Koneessa oli yksi iso perhe, joka lähti valloittamaan CHL-mestaruutta.

Tälle ryhmälle Växjö oli suuri palkinto. Paluumatka on tätä kirjoittaessa vielä edessä, mutta melko oletettavaa on, että JYPin lentokoneessa ei lennon aikana kovin hiljaista ole.

Ja hyvä niin, tätä saavutusta, seurajoukkueiden Euroopan mestaruutta, onkin syytä juhlia.

Yhden miehen puolesta JYPin euromenestys erityisesti lämmittää. Päävalmentaja Marko Virtanen on saanut JYP-uransa aikana lokaa silmille oikealta ja vasemmalta. Joskus sitä on tullut kenties aiheestakin. Mutta oli Virtasen valmentajan taidoista mitä mieltä tahansa, JYP-luotsin silmää europeleille voi vain ihailla.

Virtanen on alusta asti jo useamman vuoden ajan korostanut, että CHL ja sen edeltäjät ovat JYPille tärkeitä turnauksia. Hän on tehnyt sitä määrätietoisesti eikä ole vähätellyt europelejä tappioidenkaan hetkellä.

Moni on Virtasen näkemystä ihmetellyt, mutta hiljalleen alkaa näyttää siltä, että Virtanen on ollut oikeassa koko ajan. CHL kehittyy koko ajan lapsen askelin kohti elinvoimaista sarjaa.

Juuri nyt näyttää siltä, että askeleet ovat pidentyneet, ja jonain päivänä CHL on kaikkien mielestä todella kova juttu. Virtaselle voi antaa melko ison sulan hattuun siitä, että hän on ollut eturintamassa asian näkemässä.

Ja siksi JYPille ja JYP-yhteisölle soi tiistain seikkailun Smoolantiin. Sille soi mainiosti myös riehakkaat voitonjuhlat.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .