Kolumni: Julkkis, jota Suomi tarvitsee

Myönnän tietämättömyyteni. En ollut aiemmin kuullutkaan Markus Kuotesahosta ennen kuin kirjoitin Yle Areena -sarjasta Markus vs. maailma keskiviikon lehteen. Tämä on erityisen noloa siksi, että katson telkkaria ammatikseni. Markus tuli tunnetuksi Perjantai-ohjelman videokolumneistaan, joista tuli some-hittejä.

Markus Kuotesaho on 58-vuotias siikajokelainen romukauppias, joka kiroilee paljon. Äkkiä vilkaisten Kuotesaho on mitä perinteisin perisuomalainen äijä niin puheenparttaan kuin ulkonäköäänkin myöten. Aito kansanmies. Markus on maan toiseksi tunnetuin mielensäpahoittaja, sympaattisella tavalla.

Markus Kuotesaho on myös transvestiitti, joka luottaa minihameen ja korkokenkien voimaan. En voi sanoa, että tuo asu sopii miehelle, mutta se on epäoleellista. Sanavalmis Markus pukeutuu, kuten haluaa pukeutua, eikä välitä muiden mielipiteistä.

Markus vs. maailma on mukavasti erilainen matkailuohjelma. Markus osoittautuu herrasmieheksi, joka kunnioittaa eri kulttuureita. Näin siitä huolimatta, että ”Siikajoen-kirjeenvaihtaja” ei tosiaankaan ole mikään maailmanmatkaaja tai kielimiehiä. Joku voisi kutsua Markusta juntiksikin.

Pattayalla, Tukholmassa, Huippuvuorilla, Fuengirolassa ja Pariisissa Markus huomaa, että ihmiset ovat kaikkialla pohjimmiltaan samanlaisia. Kulttuuri ja ulkonäkö voivat toki vaihdella mutta tuo ei ole tärkeintä ihmisyydessä. ”Jokkaisen pitäis käyä reissaan, että oppii näkkeen nämä asiat eri perkeleen kantilta, saatana. Ihmiset on samanlaisia kaikkialla: on mulukkuja ja on vähemmän mulukkuja.”

Markus haastaa katsojan ennakkoluulot, jopa tällaisen liberaalisuvakin. Mies ei vastaa perinteistä käsitystä perisuomalaisesta yli 50-vuotiaasta miehestä, eikä sen paremmin transvestiitistakaan. Silti Markus on molempia, täysillä.

Motto ”ole oma itsesi” on suuresti yliarvostettu, vaan ei Markuksen tapauksessa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .