Kolumni: Kesää, viherpopulismia ja avoimia työpaikkoja

Aurinkoinen alkukesä kohotti kesämieltä aikaisin tänä vuonna. Juhannusta edeltänyt pieni kesä oli lämmin, toivotaan että nyt varsinainen iso kesä toisi lämmön lisäksi myös sopivasti sadetta. Sitä luonto tarvitsee.

Touko Aallon johtamat vihreät linjasivat kaikenlaista omassa puoluekokouksessaan kesäkuussa. Tulilinjalle joutui etenkin suomalainen metsänomistaja ja laajemmin koko metsätalous- ja teollisuus.

Muistelen Aallon joku vuosi sitten iloinneen Äänekosken biotuotetehtaan rakentamispäätöksestä. Nyt ilo oli vaihtunut arvosteluun.

Vihreillä on outo käsitys mekanismista, jolla hakkuiden määrät kasvavat. Hallitus ei lisää hakkuita, vaan teollisuus ostaa puuta niin paljon kuin se sitä tarvitsee.

Myös avohakkuut ovat joutuneet vihreiden hampaisiin. Taisi unohtua, että 50-luvulta lähtien, kun avohakkuut aloitettiin ja metsiin alettiin investoida, metsiemme kasvu on melkein kaksinkertaistunut.

Kestävä ja systemaattinen metsänhoito on lisännyt hiilensidontaa Suomen metsiin, mikä on oleellista ilmastonmuutoksen torjunnassa. Kiinalaiset ostavat sellunsa joka tapauksessa jostain. Itse näen, että mieluummin vastuullisen metsänhoidon Suomesta kuin vaikkapa katoavien sademetsien maista.

On myös tärkeää muistaa, että avohakkuussa eli uudistushakkuussa suuri osa saannosta on tukkia, jotka käytetään rakentamiseen. Puurakennuksiin hiili on sitoutuneena vuosikymmeniä. Juha Sipilän hallitus onkin laajasti edistänyt puurakentamista purkamalla erilaisia lainsäädännöllisiä esteitä.

Vanha kansa sanoo kesästä, että sellaisena se loppuu, millaisena alkaa. Tätä mukaillen kesän loppu lienee myös lämmin, mutta tämän pidemmälle en lähde koettelemaan onneani ennustajana.

Sen sijaan toteutuneita numeroita on helpompaa katsoa. Viimeisin työllisyyskatsaus oli Keski-Suomenkin osalta erittäin positiivinen. Työttömien työnhakijoiden ja lomautettujen määrä jatkoi laskuaan.

Sama toistuu lähes kaikissa muissakin maakunnissa. Tällä on suuri merkitys ihmisten henkilökohtaisen taloustilanteen ja hyvinvoinnin lisäksi myös kuntatalouden tilaan kunnallisverotulojen noustessa.

Tämä osoittaa, että Sipilän hallituksen talouspolitiikka on ollut onnistunutta ja vienti on saatu vetämään. Tässä Kataisen–Stubbin hallitukset epäonnistuivat, vaikka jo silloin maailmalla talous kasvoi.

Sipilän hallitus on terhakoitunut aluepolitiikan hoidossa vaalikauden kuluessa. Tärkeimpänä viime aikaisena avauksena pidän toissa viikolla julkistettua seutukaupunkiohjelmaa. Olin mukana laittamassa tätä ohjelmatyötä alulle eduskunnan seutukaupunkikansanedustajien verkoston puheenjohtajana.

Seutukaupunkeja ovat seutukeskukset, kuten Jämsä, Keuruu, Äänekoski, Viitasaari ja Saarijärvi. Vastikään uutisoitiin, että juuri nämä kunnat ovat viime vuosina menettäneet paljon julkisen sektorin työpaikkoja. Ministeri Anu Vehviläisen (kesk.) asettama seutukaupunkiohjelmatyö onkin todella tärkeä. Ohjelma sisältää toimenpide-esityksiä parempien liikenneyhteyksien, asuntopolitiikan ja elinkeinoelämän kehittämisen osalta.

On erittäin tärkeää, että ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen aloittavan hallituksen ohjelmaan saadaan vahva kirjaus seutukaupunkien kehittämisestä harvaan asutun maaseudun lisäksi.

Sain olla mukana Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston lukuvuoden päättäjäisissä Äänekoskella. Oli hienoa katsella, kun nuoret ammattiin valmistuneet samoin kuin aikuisopiskelijat hakivat todistuksensa.

Todella tarpeeseen nämä uudet osaajat tulevatkin. Avoimien työpaikkojen määrä on kasvanut yli 800:lla vuoden takaisesta Keski-Suomessa.

Muutos on näkyvä ja osaavan työvoiman tarve alkaa olla jo huutava tietyillä teollisuuden aloilla. Tämä ongelma on läsnä etenkin keskuskaupunkien ulkopuolella.

Yritysten huutava pula työtekijöistä ja toisaalta aktiivimalli herättää monenlaisia tunteita, sen olen huomannut kesäisissä keskusteluissa turuilla ja toreilla. Työvoiman ja työpaikkojen kohtaanto-ongelman ratkaisemiseksi tarvitsemme yhteistyötä niin oppilaitosten, yritysten, työantajien ja työntekijöiden kesken.

Kirjoittaja on keskustan

kansanedustaja Keski-Suomesta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .