Kolumni: Korvaako tekoäly ekonomistin?

Tänä vuonna taloustutkijoiden kesäseminaarin talousennustajapalkinto meni AR1-mallille.

Jyväskylän kauppakorkeakoulun järjestämässä talousennustajakilpailussa on jo 20 vuoden ajan jaettu kristallipallo parhaan talousennusteen tekijälle. Ennusteen osuvuutta mitataan talouskasvua, työttömyyttä, inflaatiota, vaihtotasetta, investointeja ja kulutusta koskevien ennusteiden tarkkuudella. Kisassa mukana ovat kymmenen suurinta kotimaista ennustelaitosta sekä kansainväliset organisaatiot, OECD ja IMF.

AR1-malli oli mukana kisassa toista kertaa. Osuvimmasta ennusteesta huolimatta malli ei saanut palkinnoksi kristallipalloa vaan se luovutettiin kisan kakkoselle, OP:n ennusteryhmälle.

AR1-malli on yksinkertainen aikasarjamalli. Sen ennuste tulevaisuudesta riippuu vain edellisestä vuodesta ja pitkän ajan keskiarvosta. Kyseessä on samalla ehkä yksinkertaisin mahdollinen koneoppimisalgoritmi. Koneen tekemää ennustetta voisi parantaa käyttämällä muutakin ennustajille tarjolla olevaa informaatiota, mutta malli näyttää tällaisenaankin pärjäävän ihan hyvin.

Ennustevertailussa nopat olivat hiukan koneen suuntaan kallellaan. AR1-malliennusteissa oli käytetty tietoa edellisen vuoden kehityksestä. Ihmisvoimin tehdyistä ennusteista osa oli tehty jo ennen kun kaikkea tätä informaatiota oli käytettävissä. Toisaalta osa ihmisten tekemistä ennusteista oli ennustevuoden keväältä, jolloin käytössä oli jo enemmän dataa kuin AR1-mallilla.

Koneet ovat korvanneet ihmistyötä aina. Traktorit, moottorisahat ja lypsykoneet tuhosivat satojatuhansia työpaikkoja maataloudesta. Teollisuusrobotit uhkaavat pian tehdä saman teollisuudessa. Automaatio on jo hävittänyt paljon toimistotyöpaikkoja. Verkkopankissa ei tarvita entistä määrää pankkitoimihenkilöitä eikä matkatoimistoja oikein löydä enää kuin netistä.

Kehitys ei ole pysähtymässä. Tekoäly tullee tulevaisuudessa korvaamaan merkittävän osan nykyisin ihmisten tekemästä työstä. Tekoäly voittaa jo shakkimestarit ja pärjää hyvin luottoluokittelijoille. Tekoäly kohdistaa mainontaa tehokkaasti kohderyhmille ja neuvoo mielellään mitä kannattaa lukea tai missä syödä. Tekoäly ymmärtää vieraita kieliä ja tunnistaa puhetta. Autoakin tekoäly ajaa jo paremmin kuin monet ihmiskuljettajat.

Kaikkea ihmistyötä koneet tuskin korvaavat. Koneet ovat ihmistä vahvempia, kestävämpiä ja paljon nopeampia laskemaan. Ihmisillä on kuitenkin koneisiin verrattuna suhteellinen etu sosiaalisissa taidoissa. Useimmat ihmiset ymmärtävät toisia ihmisiä paremmin kuin koneet. Harva haluaisi pomokseenkaan konetta. Sosiaalisten taitojen kysyntä onkin koko ajan lisääntynyt. Työllisyys on kasvanut eniten ammateissa, joissa tarvitaan sosiaalisia taitoja.

Sosiaalisia taitoja tarvitsevat myös ennustajaekonomistit. Ennustajilla on tapana muistuttaa, että talousennusteissakin ennustelukuja tärkeämpiä ovat tarinat. Ennustajan pitää ymmärtää taloutta ja sen mekanismeja. Ennustajan pitää myös osata kertoa tarina yleisöön menevällä tavalla.

AR1-algoritmin järjestämässä ennusteseminaarissa ei montaa kuulijaa olisi.

Kirjoittaja on koulutuksen taloustieteen professori Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .