Kolumni: Kriisiviestinnän perusteet, osa 1 – Median valinta

Asiat eivät ole koskaan niin huonosti, ettei niitä saisi näyttämään hyvältä somessa.

Apua! Olen tärkeä johtaja/poliitikko/julkkis ja olen mennyt töppäilemään. Nyt tarvitaan viestintäkonsultin apua. Kerro kerro konsultti, mihin mediaan minun kannattaa mennä puolustamaan itseäni?

– Menet joka ohjelmaan, johon pääset! Kato jengi tykkää rohkeudesta. Pyytelet anteeksi ja sanot, että asiat eivät ole mustavalkoisia. Ja sit toinen hyvä läppä: ”Uutisoinnissa on ollut epätarkkuuksia ja asiavirheitä”. Syyttelet mediaa, kato jengi ei tykkää mediasta.

En mä tiedä. Vähän kuumottaa ne ajankohtaisohjelmat. Eikös niissä olla kriittisiä ja tehdä taustatöitä? En mä ole varma, kannattaako mennä sinne änkyttämään. Kun eihän mulla ole ihan puhtaat jauhot pussissa.

– Okei, unohda ajankohtaisohjelmat. Ei me haluta lisää kohua. Hei, miten olisi joku talk show? Kelaa, jos et kommentoisi missään, mutta ilmestyisit kerran Arto Nybergiin? Arton kato pitää antaa haastateltaville tilaa – se kuuluu formaattiin. Jos tulee vaikeita kysymyksiä, niin älä vastaa. Jorise mieluummin tarinoita vaikka jäiden lähdöstä. Kato jengi tykkää tarinoista.

Tuossa on pointtia. Mutta minua pelottaa myös Arto Nyberg. Se uskaltaa kysellä. Ja telkkarissa kaikki näkee, miltä näytän. Eikö olisi jotain muuta tapaa?

– Totta kai. Me voidaan kirjoittaa sun sometileille omat versiot tapahtumista. Puhutaan ajojahdista, syytellään mediaa. Niin kuin meillä kriisiviestinnässä on tapana sanoa: asiat eivät ole koskaan niin huonosti, ettei niitä saisi näyttämään hyvältä somessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.