Kolumni: Leffateatterissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabiassa tapahtuu kummia. Tai ainahan Saudi-Arabiassa tapahtuu kummia länsimaalaisittain katsottuna, mutta tarkoittamaani kummaa ei tarvitse kauhistella. 18. huhtikuuta Saudi-Arabiaan avataan ensimmäinen kaupallinen elokuvateatteri 35 vuoteen. Teatteri tulee pääkaupunki Riadiin. AMC Entertainment Holdings aikoo perustaa maahan 40 elokuvateatteria lisää viiden vuoden aikana.

Vanhoillisen muslimimaan uskonnolliset päättäjät saivat teatterit suljettua 1970-luvulla. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö myös Saudi-Arabiassa olisi elokuvia katsottu. Niitä ei vain katsottu teattereissa.

Elokuvallisen avautumisen taustalla on sama asia kuin kaiken muunkin: raha. Saudi-Arabia ei halua olla ikuisesti riippuvainen öljystä. Länsimaiset sijoittajat tuovat rahaa mieluummin sellaiseen maahan, joka jakaa länsimaiset arvot – edes jotenkuten.

Teatterikiellon purkaminen on myös käytännön sanelema juttu. Internetin ja satelliitti-tv:n aikakaudella ihmiset kyllä pääsevät elokuvien äärelle, jos haluavat.

Saudi-Arabiassa harjoiteltiin elokuvien julkista esittämistä viime joulukuussa. Jeddahin kulttuurikeskuksen tuplanäytöksessä näytettiin koko perheen animaatiokomediat Emoji-elokuva ja Kapteeni Kalsari: Elokuva.

Länsimaisena elokuvafanina ja -kriitikkona haluan pyytää anteeksi Emoji-elokuvaa. Vakuutan että elokuvat ovat yleensä tuota parempia, usein jopa teatterireissun arvoisia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .