Kolumni: Olisi veron-maksajan etu myydä Neste

Harvoin olen sanonut mitään valtio-omistajan suurena ystävänä, mutta sekin päivä nähtävästi löytyi, kirjoittaa sijoituskirjailija Jukka Oksaharju.

Tiistaina Nesteen työntekijät ilmoittivat suunnitellusta mielenilmauksesta Juha Sipilän (kesk.) hallituksen omistajapolitiikkaa vastaan. Mielenilmaus olisi protesti hallituksen tekemille omistajaohjauslain muutoksille, jotka mahdollistavat valtion omistuksen laskemisen Nesteessä alle 50 prosentin.

Keskiviikkona järki näytti kuitenkin palautuneen ja mielenilmaus peruttiin. Harvoin olen sanonut mitään valtio-omistajan suurena ystävänä, mutta sekin päivä nähtävästi löytyi. Tällainen mielenilmaus olisi ollut naurettavaa touhua. Se olisi kohdistunut yhtiöön, joka päätyi tilanteeseen syyttömänä. Eivät yhtiöt sanele omistajilleen, kuka saa myydä osakkeitaan ja kenelle ne saa myydä.

Valtion pörssiomistus on toki ajatuksena kaunis. Paratiisissa kotimainen työ säilyisi vaikka verkatehtaassa. Liiketoimintaa harjoitettaisiin kestävän kehityksen metodein ja tietenkin johtajien bonukset kuristettaisiin.

Nämä osin Impivaara-aikojen opit ovat kuitenkin kohdanneet karun todellisuuden. Se löytyy lainatiskiltä, jolta isänmaa hamuaa miljardeja euroja kassan tilkkeeksi. Kun Suomi tässä tilanteessa joutuu omaisuuttaan realisoimaan, on Neste-omistus nykyisen lähes ennätyksellisen hintansa puolesta otollinen myyntikohde.

Neste on poikkeuksellisen kannattava yhtiö. Sen liiketoiminnan sijoitetun pääoman tuotto hipoo 20 prosenttia. Se on mille tahansa toimialalle huipputaso ylläpidettäväksi ajasta ikuisuuteen. Esimerkiksi Nesteen oma viimeisten viiden vuoden keskiarvo jää vain 14 prosenttiin. Yhtiön nykyinen, epäileväisen silmin tilapäisesti korkea kannattavuus, yhdistyy nyt pörssissä nollakoron luomaan eufo­riaan.

Kukaan ei tiedä varmuudella, missä Nesteen osake seilaa viiden vuoden kuluttua. Sen kuitenkin tiedämme varmasti, että tänään se noteerataan yli 300 prosenttia korkeammalla kuin viisi vuotta sitten. Valtio-omistajalle liki ennätystasolle osuva ajoitus jäisi todennäköisesti historiankirjoihin. Täysin oma asiansa on se, millaiseen kitaan myyntirahat kabineteissa ohjattaisiin, mutta jos jotain valtion on myytävä, tässä se on.

Siinä missä Nesteen työntekijätkin epäilemättä liputtavat, minäkin liputan sinivalkoisen omistajuuden puolesta. Parasta olisi, jos valtio myisi osan Nestettä ja ostajina toimisivat suomalaiset kotitaloudet. Näin valtio hyötyisi paitsi osakkeiden kertaluonteisin myyntituloin myös kasvavin osinkoverotuloin. Tosin tässä maassa riskinottajalle on lyöty verotuksella melkoinen luu kurkkuun. Sen vuoksi sliipattu ulkomainen omistaja Lontoon liituraidassaan on todennäköisin omistuksen kasvattaja Nesteessä.

Tämän tulisikin herättää päättäjät. Vastaavanlaisia yksityistämishankkeita ennakoiden Suomessa pitäisi selvästi nykyistä voimallisemmin tukea tavallisten kansalaisten pienimuotoista osakeomistusta. Se olisi ylivoimaisesti tehokkain tapa suojautua tytäryhtiötaloudelta. Ensi vuosikymmenellä valtion rahkeet riittävät todennäköisesti enää vain konkurssikandidaattien ”pelastamiseen”, siihenkin tilapäisesti.

Kun yhtiöitä johdetaan täysin markkinalähtöisesti, on joka työpaikka niin kestävä kuin se nykymaailmassa voi koskaan olla. Ja kun yhtiöitä omistetaan markkinalähtöisesti, kasvattaa valtio pääomaverojen kertymää. Näin valtio voi keskittyä omiin tehtäviinsä, joihin ei etupäässä kuulu liiketoimintariskien kantaminen.

Lopuksi voi toivoa, ettei Alkon myyjiin iske samanlainen pelko ulkomaisesta omistajasta. Ainakaan tällä viikolla.

Kirjoittaja on Nordnetin osakestrategi ja sijoituskirjailija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.