Kolumni: Onko kukaan kuullut länsisaksalaisesta Nukkumatista?

Yle Areenasta löytää joskus melkoisia aarteita. Sellainen on ehdottomasti Sakari Silvolan toimittama kolmeosainen radiosarja Nukkumatin kylmä sota. Jo pelkkä otsikko laittaa hykertelemään.

Asia oli toki tuttu. Aikoinaan DDR:ssa tuotetut Nukkumatti-pätkät olivat itäblokin lempeää propagandaa. Eihän sitä kakarana Pikku kakkosta toljottaessa toki tajunnut, enkä usko, että tuo pieni valkopartainen nukke on kenestäkään kommunistia tehnyt, mutta osa idän ja lännen välistä kilpajuoksua ”Torkkumasa” silti oli.

Ja kuten kylmän sodan aikaan kuuluu, myös Nukkumatti syntyi kilpavarustelun tuloksena. Itä-Berliinissä kuultiin 1950-luvun lopulla, että lännessä suunniteltiin lapsille Nukkumatti-ohjelmaa, joten piti ehtiä ensin. Unser Sandmännchen esitettiin DDR:ssa ensi kerran 22. marraskuuta 1959 – yhdeksän päivää läntistä versiotaan aiemmin.

En tiedä, oliko ajan voittaminen ratkaisevaa tässä, mutta onko kukaan koskaan kuullutkaan länsisaksalaisesta Nukkumatista? Ei ole, vaikka sellainenkin on.

Lopulta kapitalismi iski alkuperäiseen Nukkumattiin. Yle lopetti sen esittämisen 2005, kun hinta karkasi lapasesta.

Juuri nyt näyttäisi olevan käsillä jonkinlaisen uuden kylmän sodan aika. Kenties uusi Nukkumatti tuleekin Venäjältä ja Jukka Siikavireen Unihiekkaa-tunnarin voi sanoittaa uusiksi esimerkiksi tähän tapaan:

Nukku-Vladdi

Nukku-Vladdi Putin

Illoin kulkee

Hyökkää naapuriinsa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .