Kolumni: Pohjoismaiden paras futissarja

Monet eurooppalaiset futisliigat ovat siirtyneet maksukanavien puolelle, mutta parasta pohjoismaista jalkapallosarjaa voi onneksi seurata Yle Areenasta.

Kyseessä on norjalainen tv-draama Kotikenttä, joka kuvaa Varg IL -joukkueen kamppailua Norjan pääsarjassa sekä jalkapallon vaikutusta seurayhteisössä.

Lähtökohdat futis-tv-draamalle ovat heikot kuin ikämiesjalkapalloilijan polvet: jalkapallon nostattamia tunteita ja pukukopin tuoksuja ei ole tv-sarjoissa kuvattu juuri koskaan onnistuneesti.

Näistä lähtökohdista Kotikenttä on yhtä positiivinen yllätys kuin Suomen miesten maajoukkueen ensiesitykset Kansojen liigassa. Jopa sarjan fiktiiviset pelikohtaukset hidastuksineen ovat kelvollista katsottavaa.

Jalkapallohan on jo itsessään tv-teatteria. Kenttä on suuri näyttämö, jossa 90 minuutin aikana nähdään tuhansia paremmin tai huonommin roolitettuja, käsikirjoitettuja ja näyteltyjä kohtauksia. Pohjoismaista yleisöä turhauttaa usein eteläeurooppalaistähtien tuskainen ylinäytteleminen

Kotikentän lumisella harjoitusnurmella koetaan suurin yllätys jo alkuminuuteilla: sarjan miespääosaa esittävä John Carew on lähes yhtä hyvä näyttelijä kuin jalkapalloilija.

Jalkapallon ystävät muistavat Carewin Norjan maajoukkueessa pääpalloja urakalla voittaneena kolossimaisena kärkenä. Kotikentässä hänellä on vielä sopivampi rooli.

Carew on sarjassa parhaat päivänsä nähnyt huippupelaaja Michael Ellingsen. Carewin ei tarvitse esittää ikääntynyttä jalkapallotähteä, koska hän on joka solullaan sellainen.

Espanjan, Italian ja Englannin ammattilaiskenttiä kyntäneen Carewin ei ole myöskään tarvinnut opetella rooliin sisälle pääsemiseksi sisäsyrjäsyöttöjä ja pukukoppinaljailua.

Sarjan jännite luodaan jo ennen kauden alkua, kun seuran päävalmentajan paikkaa kärkkyvä Ellingsen havaitsee vetävänsä alkulämmittelyjä naispäävalmentaja Helena Mikkelsenin (Ane Dahl Torp) alaisuudessa.

Kotikentässä kuvataan hauskan kriittisesti, millaisia tunteita ja vähättelyä 2010-luvun tasa-arvoisessa Norjassa ”väärää sukupuolta” edustava koutsi saa aikaan.

Kotikenttä on harvinaisen ajankohtainen tv-sarja. Se käsittelee jalkapalloilun myönteisten urheilullisten ja yhteisöllisten vaikutusten ohella pelin kurjempia lieveilmiöitä.

Sarjassa käsitellään viiltävästi niin urheiluun pesiytynyttä vihapuhetta kuin väkisin väännettyjä mediakohuja sekä niiden vaikutusta kohteisiinsa ja heidän lähipiiriinsä.

Urheilu-uran, tähteyden ja perhe-elämän yhteensovittamisen ohella Kotikenttä tarkastelee valmentajien, vanhempien, yleisön ja median nuorille pelaajille luomia paineita ja siitä kumpuavaa ahdistusta.

Sarja näyttää myös sen, ettei jalkapallo ole aina reilua peliä, eikä koko joukkue todellakaan puhalla yhteen hiileen. Politiikkaa likaisemmat kabinettipelit ja pukukoppivaltataistelut ovat aina olleet osa seuratoimintaa.

Sarjassa kurinpitotoimikuntakin miettii tasapuolisten rangaistusten jakamista enemmän, miten he saisivat mediapaineessa ”pelastettua oman perseensä”.

Kotikenttä kurkistaa jalkapallomaailmaan sellaisista näkökulmista, joita ei ole pelin sisällä totuttu avoimesti käsittelemään. Siksikin se on katsomisen arvoista futiskulttuuria.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .