Kolumni: Seksuaalinen häirintä on lähes jokapäiväistä

Seksuaalisen häirinnän kriminalisoiva laki ei ole merkittävästi vähentänyt häirintää ainakaan Kairossa, kirjoittaa Egyptissä asuva toimittaja Päivi Arvonen.

Seksuaalinen häirintä on aihe, josta jokaisella egyptiläisellä naisella ja jokaisella Egyptissä asuneella ulkomaalaisella naisella on kokemusta. Joka muuta väittää, valehtelee.

Häirintä voi olla niin hienovaraista, kuten silmien muljauttelua tai s-kirjaimen suhauttelua, ettei sitä välttämättä huomaa. Lokakuun puolivälissä sosiaalisessa mediassa levinnyt #metoo eli minä myös -aalto osoitti, että lähes jokaisella suomalaisnaisellakin on kokemusta seksuaalisesta häirinnästä.

Egyptissä häirintä voi olla myös sinänsä viattomalta vaikuttavaa ”You are beutiful”, Olet kaunis” -huutelua, jonka moni eurooppalainen nainen kokee imartelevana. Naisen ulkonäön kommentoiminen julkisella paikalla on arabikulttuurissa kuitenkin erittäin huonoa käytöstä. Periaatteessa miehen ei olisi soveliasta edes katsoa naista päin saati kasvoihin.

Egyptiläiset miespuoliset tuttavani vitsailevat, että heidän on syytä sanoa ensimmäisenä nimeni nähdessään minut kadulla tai vaikkapa ostoskeskuksen käytävällä, ”sillä muuten viuhuu käsilaukku”. Puutun kyllä kohtaamaani seksuaaliseen häirintään joka kerta, mutta aseenani ovat vain sanat. Lähes poikkeuksetta mies tai ainakin joku hänen kavereistaan pyytää anteeksi, kun osoitan ymmärtäväni käytöksen olleen asiatonta.

Länsimaisen käyttäytymiskoodiston mukaan silmiin katsominen keskustelutilanteessa on toivottavaa ja kohteliasta, mutta Egyptissä ja monissa konservatiivisen islamin tulkinnan maissa kaikkein hurskaimmat muslimimiehet eivät katso naista kasvoihin keskustellessaan näiden kanssa.

Kairon kotitaloni talonmies käänsi aina päänsä sivulle keskustellessaan kanssani. Sunnimuslimien ylimmän opillisen auktoriteetin, Kairon Al Azhar -instituutin moskeijan imaami ei haastattelutilanteessa suostunut katsomaan minua päin edes ottaessani valokuvaa hänestä.

Naisen kohtaamaan häirintään vaikuttaa jonkin verran naisen käytös ja pukeutuminen. Avonainen kaula-aukko, kireät vaatteet, paljaat sääret ja jopa paljaat käsivarret saatetaan tulkita naisen haluksi esitellä itseään vieraille miehille. Silmiin katsominen hymyn kera on perinteisen tulkinnan mukaan jo naisen antama lupaus halusta intiimiin kanssakäymiseen.

Häirintää ei voi kokonaan välttää pukeutumisella tai käytöksellä, sillä Egyptissä häirintää kokevat myös mustaan kaapuun pukeutuvat musliminaiset, jotka peittävät kasvonsa kasvohuivilla ja verhoavat mustaan myös jalkateränsä ja kämmenselkänsä.

Seksuaalisen häirinnän kriminalisoiva laki ei ole merkittävästi vähentänyt häirintää ainakaan Kairossa. Suuri ongelma on se, että häirintää harrastavat ja siten esimerkkiä muille näyttävät myös poliisit. Tavattomia eivät ole tapaukset, joissa häirinnästä poliisilaitokselle raportoimaan mennyt nainen raiskataan poliisiasemalla.

Kansalaisjärjestöjen työ seksuaalisen häirinnän vähentämiseksi on merkittävää. On kuitenkin hyvin huolestuttavaa, ettei edes akateemisesti koulutettu nainen välttämättä uskalla kertoa puolisolleen tai vanhemmilleen kohtaamastaan häirinnästä. Asenteet muuttuvat äärimmäisen hitaasti.

Kirjoittaja on Egyptissä ja muissa arabimaissa työskentelevä vapaa toimittaja.