Kolumni: Siihen aikaan kun Google hauista näytti

Yhtiö on niitä harvoja, joilla on oma verbi, googlettaminen, Tuomas Heikkilä kirjoittaa ja pohtii hakukone Googlen valtaa.

Muistatteko vielä männä viikon kohun, kun Youtuben ja Teoston ainakin ensin mainitun mielestä tahmeahkot neuvottelut johtivat siihen, että iso siivu Youtuben musiikkisisällöistä katosi hetkeksi suomalaisten ulottuvilta? Googlen omistama videopalvelu lähetti viestin, näytti hauista.

”Me emme neuvottele, me sanelemme.”

Ja mikäs on sanellessa. Oikeastaan vasta tämän kohun siivittämänä äidyin selvittelemään, kuinka järjettömän iso yhtiö Google itse asiassa on. Ja sehän on.

Googlen liikevaihto on rapiat 60 miljardia dollaria vuodessa. Se on viitisen miljardia vähemmän kuin Suomen valtion budjetti. Keskisuomalainen-konsernin, joka on tämänkin kolumnin takana, liikevaihto oli viime vuonna 152 miljoonaa euroa, siis 180 miljoonaa dollaria. Google on siis yli kolmesataa kertaa suurempi ja sen arvo on yli 390 miljardia.

Suhteutetaanpa. Suomalaisten mediaanipalkka on noin 2 500 euroa. Jos olet sellaista korvausta menetetystä vapaa-ajastasi nauttiva, niin Googlen liikevaihtoon päästäksesi sinun olisi työskenneltävä ujot kaksi miljoonaa vuotta.

Googlen perustajilla Larry Pagella ja Sergei Brinillä on kummallakin gillaa lähes 20 miljardin euron edestä. Yhtiö on niitä harvoja, joilla on oma verbi, googlettaminen.

Ja sehän on jo ihan arkikieltä nykyään. Hakukoneita on ja on ollut vuosien varrella muitakin, mutta ei 1990-luvulla kukaan puhunut altavistattamisesta, eikä yahoottaminenkaan ole koskaan ottanut tulta.

Herroja Page ja Brin on syytä ihailla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.