Kolumni: Siirtolaisten pelastaminen ei lisää tulijoita Eurooppaan

Sotaa ja sietämättömiä elinolosuhteita pakenevat ihmiset pakenevat joka tapauksessa, eikä heidän auttamisensa merellä lisää lähtijöiden määrää, kirjoittaa Jenni Meronen.

Italiaan saapui Välimeren yli viime vuonna 181 436 siirtolaista. Moni ei kuitenkaan tiedä, että eri kansalaisjärjestöt poimivat yhä useammat heistä huterista kumiveneistä.

Välimerellä toimii yhdeksän eurooppalaista kansalaisjärjestöä, joilla on yhteensä 13 alusta. Suurin niistä on Lääkärit ilman rajoja -järjestön tuhatpaikkainen Prudence.

Italian vuonna 2014 lopettaman Mare nostrum -operaation jättämää tyhjiötä paikkaamaan tulleet järjestöt tekevät nyt jo suurimman osan pelastusoperaatioista, yli 30 prosenttia. Niiden roolista on käyty kiihkeää keskustelua.

Useat tahot, EU:n rajavalvontaviranomainen Frontex etunenässä, ovat väittäneet järjestöjen tekemien pelastusoperaatioiden toimivan vetävänä tekijänä, joka houkuttelee yhä lisää tulijoita vaaralliseen ylitykseen.

Lisäksi niiden on syytetty rohkaisevan ihmissalakuljettajia yhä uhkarohkeampien keinojen käyttöön. Käytettävät alukset esimerkiksi ovat aina vain heikompaa tekoa, ja niihin lastataan entistä enemmän ihmisiä.

Nyt syytösten käsittelyyn on tarjolla myös faktatietoa. Lontoon Goldsmiths-yliopiston raportti, Roomassa ulkomaisten toimittajien yhdistyksen tiloissa esitelty Blaming the Rescuers todistaa syytökset vääriksi.

Raportin mukaan on totta, että sekä tulijoiden että hukkumiskuolemien määrä kasvoi vuonna 2016. Se ei raportin laatijoiden mukaan kuitenkaan johdu järjestöjen toiminnasta.

Kuten Frontex itsekin on myöntänyt, tiettyjen Afrikan maiden siirtolaismäärä oli kasvussa jo aiemmin. Lisäksi Marokosta saapuvien siirtolaisten määrä kasvoi 46 prosenttia vuodesta 2015, vaikka kansalaisjärjestöjen alukset eivät partioineet sen edustalla lainkaan.

Alusten kunto sen sijaan on heikentynyt tasaisesti vuo­sien varrella. Osittain asiaan on syypää EU itse. Kun suuret puualukset järjestelmällisesti tuhottiin osana EUNAVFOR MED operaatio Sophiaa, siirtyivät salakuljettajat käyttämään pieniä ja huteria kumiveneitä.

Faktojen perusteella johtopäätös vaikuttaa selvältä.

Sotaa ja sietämättömiä elinolosuhteita pakenevat ihmiset pakenevat joka tapauksessa, eikä heidän auttamisensa merellä lisää lähtijöiden määrää. Sen sijaan se todistettavasti pelastaa ihmishenkiä.

On aika lopettaa pelastajien syyttely.

Raportin laatijoiden mukaan kansalaisjärjestöjen syyttämisellä on pyritty osittain peittelemään EU:n omaa epäonnistumista siirtolaiskysymyksen käsittelyssä. Äänestäjiä on kosiskeltu lyhytnäköisillä ratkaisuilla, jotka ovat vain pahentaneet tilannetta.

Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on myöntänyt, että Mare nostrumin lopettaminen oli virhe, joka johti ihmishenkien menetykseen. Annetaanko saman nyt tapahtua kansalaisjärjestöjen kohdalla? Se johtaisi tuhansien ihmisten kuolemaan.

Raportin Libya-osuudesta vastanneen toimittaja Nancy Porsian mukaan EU:n moraalinen ja institutionaalinen velvollisuus on pelastaa ihmishenkiä. Lopullisesti hukkumiskuolemat ja ihmissalakuljetusbisneksen lopettaisi vain se, että siirtolaisille myönnettäisiin turvallinen, laillinen tapa siirtyä maasta toiseen.

Kirjoittaja on Roomassa asuva vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.