Kolumni: Terkkuja vaan Kentänpierulta

Kerran Jämsässä osui tienposkessa silmään kyltti: Kotioja. Se hieman nauratti, mutta saman tien ajattelin, että kunhan se kauan etsimämme koti vihdoin löytyisi, ei haittaisi, vaikka sen osoite olisi Kotioja.

Koti löytyi vihdoin Kentänvierulta. Se lienee ihmiselämässä hyvä mittari, jos kotikadun nimi alkaa ärsyttää. On ehkä muut ongelmat aika lailla vähissä.

Haastatellessani tätä juttua varten vaajakoskelaista projektipäällikkö Tuija Solinia, jolla on pitkä työkokemus kaavoituksen parissa, päädyin lopulta kysymään, että sinäkö se Kentänvierulle nimen annoit? Nimi nimittäin vaihdettiin kuntaliitoksen yhteydessä päällekkäisyyden takia. Entinen nimi oli Leppätie.

No ei muistanut Solin koko katua, nimenantourakka koski satoja teitä viiden kunnan alueella.

Maanmittauslaitos tarjoaa mainion ja maksuttoman verkkopalvelun nimeltään Karttapaikka. Sen avulla paljastui, että Kentänvieruja on koko maassa vain yksi, se meidän. Mutta Leppäteitä on jopa 78 kappaletta.

Jyväskylän kaupungin karttasivulta (https://kartta.jkl.fi/ims) löytyy kaupungin kadunnimistä kaikkein ajantasaisin tieto. Kaupungin karttaohjelma tarjoaa paljon muutakin, erilaisia karttapohjia, asemakaavoja, ilmakuvia ja vaikka kokoelman kaupungin korkeista asuinpaikoista. Suosittelen molempia viihdyttäviä ja kiinnostavia sivustoja.

Oman kadunnimen ainutlaatuisuus kyllä hieman lämmittää. Varmaan sittenkin, kun naapurista Orapihlajatieltä taas vitsikkäästi kysellään, että mitäs Kentänpierulle kuuluu?

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .