Kolumni: Uimarannalla oppii jokaisen lapsen nimen

Uimaranta on yhtä aikaa kesäparatiisi ja sääntöviidakko, kun siellä käy pienten lasten kanssa. Aikuisten on käestettävä jälkikasvua monenlaisissa asioissa ja tilanteissa. Tässä joitakin esimerkkejä:

Hiekka: Ei saa heittää toisten päälle. Ei saa heittää ylipäätään. Ei saa syödä. Ei saa hieroa omiin eikä toisten hiuksiin.

Järvivesi: Ei saa juoda. Ei saa roiskia toisten päälle ilman lupaa. Jos saa luvan, ei saa roiskia kohtuuttoman paljon tai pitkään.

Uiminen: Perheillä on erilaisia sopimuksia siitä, kuinka syvälle kukin lapsi saa mennä, riippuen uimataidosta. Yhtenä päivänä todistin eräällä uimarannalla monta kertaa tällaista huutoa: ”Elmeri: napa!”

Laituri: Saa mennä vain aikuisen seurassa, jos ei osaa uida. Ei saa hypätä toisten päälle.

Uimalelut: Ei saa ottaa toisen kädestä. Ei saa ottaa ilman lupaa. Pitää lainata toisille. Pitää palauttaa. Ei saa jättää uimapatjaa veteen tai se karkaa. Ei saa heittää hiekkaa uimapatjan päälle. Ei saa hangata uimapatjaa hiekkaan tai varsinkaan teräviin kiviin.

Viltti: Ei saa lapioida sen päälle hiekkaa. Ei saa kävellä sen päälle hiekkaisilla jaloilla. Ei saa istua märillä uikkareilla vaatteiden päälle. Ei saa ottaa eväsleipää hiekkaisilla käsillä.

Viestintä: Suosikkini niistä komennoista, joita olen tänä kesänä kuullut aikuisten sanovan lapsille rannalla, ovat olleet nämä: ”Älä kilju tolleen!” ”Älä kilju – ihmiset kattoo!”

Ystäväni totesi osuvasti, että ne olivat muiden käskyjen joukossa kiinnostavia poikkeuksia, koska niissä oli perustelu.

Sisarusten toiveita toisilleen: Älä seuraa. Älä matki. Älä tuijota. Älä.

Aikuisten erityistoiveita lapsille: Jos nyt puet, sitten et enää mene uudestaan uimaan. Kun lähdetään, lähdetään.

Loppupäätelmä: Uimataito on vain yksi osa uimarantataitoja. Uimarantataitojen karttuminen vaatii lukuisia käyntejä.

Uimaranta on vaativa alue. Ensinnäkin siellä on huomioitava yleiset järjestyssäännöt, yleiset turvallisuusohjeet ja yleiset hyvät käytöstavat.

Lisäksi lapsen pitäisi muistaa henkilökohtainen sääntöpatteristonsa, joka hänelle on laadittu kotona iän ja kykyjen mukaan.

Ei ihme, että välillä jotakin unohtuu ja tulee esimerkiksi pöllytetyksi hiekkaa.

Aikuisilla riittää huomauttelemista. Uimaranta on paikka, jossa tulee tietämään kaikkien paikalla olevien lasten nimet.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .