Kolumni: Väärässä paikassa oikeaan aikaan

Varasin huolimattomasti Bulgarian matkamme netistä. Huomasin olevani keväällä tyttäreni kanssa kahdestaan kahdeksan kilometrin pituisella uimarannalla. Kausi alkaisi vasta parin viikon päästä. Eipä tarvinnut tungoksessa tuuppia muita.

Tarkoitus oli mennä Varnan pohjoispuolella sijaitsevalle Kultahietikolle, mutta jotenkin ajattelin, että Kultahietikko ja Aurinkoranta ovat sama asia. Eivät olleet. Ensinnäkin Sunny Beachiltä (Aurinkorannalta) on noin sata kilometriä Varnaan, johon alun perin halusin tutustua. Ja toisekseen rakenteilla oleva Sunny Beachin ympäristö sijaitsi hienosta majoituksestamme huolimatta hotelligetossa.

Sunny Beachille odotetaan miljoonia matkailijoita tänä sesonkina. Vanhat sementinharmaat hotellit, joiden parvekkeet on maalattu kirkkailla väreillä, uudet hotellit, uhkapelipaikat ja tyttöbaarit ovat kuin 1970-luvulta. Ihanko totta joku vielä jaksaa pelata rahapelejä ja katsoa viikkotolkulla säären heilutusta? Eikä sitten muuta.

Miten täällä saisi viikon kulumaan, kun joka paikkaan on pitkä ja kiemurainen tie? Ja sitten alkoi vielä sataa vettä.

Joskus mokaaminen kannattaa. Muuten en olisi tullut lähteneeksi Nessebariin. Nessebar sijaitsee muutaman kilometrin päässä Sunny Beachiltä etelään. Paikka on samalla tavalla pienellä maakaistaleella kiinni mantereessa kuin Säynätsalo. Ja kooltaankin kylä muistuttaa Säynätsaloa.

Unescolla on kymmenen maailmanperintökohdetta Bulgariassa, Nessebar on niistä yksi.

Tavallinen ihminen hullaantuu heti Nessebarin ainutlaatuiseen tunnelmaan: siinä nököttävät vierekkäin monituhatvuotiset rauniot ja uudehko asuintalo. Ei ole ollut tarvetta siivota kivikasoja kenenkään tieltä eikä tehdä pakollisia viheralueita.

Pienessä kylässä on tälläkin hetkellä monta kymmentä kirkkoa, maailman suurin kirkkotiheys per asukas on oltava täällä.

Miten ikivanhat ikonit ovat säilyneet tällaisessa paikassa, jossa ryöväreitä ja valloittajia on ryntäillyt joka ilmansuunnasta.

Pakosti tulee mieleen, että täällä ovat myös diplomatian peruslähteet. ”Tervetuloa pikku saarellemme, mutta, please, älkää rikkoko vanhoja rakennuksia ja muita hienoja taideteoksia”. Viihdyimme Nessebarissa kolme päivää. Hauska oli rauhassa katsella, kun miljoona ihmistä ei tuuppinut kylkeen.

Burgas on ehkä Tampereen kokoinen kaupunki kolmisenkymmentä kilometriä Nessebarista etelään, sinne menimme taksilla sadepäivää karkuun. Mittariauto odotti muutaman tunnin, kun halusimme käydä katsomassa isohkoa Meripuistoa Mustanmeren rannalla.

Puutarhaihmisille puisto on käymisen väärti: siellä näkee satoja kasveja, ja myös kohtuullisia ruokapaikkoja on helppo löytää. Shoppaajat voivat käydä Burgasin keskustassa edullisilla ostoksilla. Bussimatka maksaa vain muutaman euron ja taksi koko päiväksi muutaman kympin.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen avustaja.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .