Jukka Oksaharjun kolumni: Yhdysvalloissa omistajien menestys nähdään yhteiskunnan etuna – toisin kuin Suomessa

Pörssin katkeamaton nousutrendi jatkuu Yhdysvalloissa nyt jo kymmenettä vuotta. Presidentti Donald Trump ehtikin ensimmäisen presidenttivuotensa aikana twiittailla sosiaalisessa mediassa peräti 46 kertaa osakemarkkinoista, siis lähes viikottain. Tämän kertoi aikakauslehti The Hill.

Asia ei ole tärkeä siksi, että valtaosakaan noususta olisi Trumpin ansiota. Toki Trump on vienyt läpi kursseja kirittäneen verouudistuksen.

Siitä voi silti olla eriävä näkemys, miten älykästä alijäämävaltion on pudotella verojaan tuntuvasti nousukauden huipulla.

Trumpista saa ja pitääkin olla montaa mieltä, mutta yksi asia on varma: maailmantalouden kasvun veturivaltiossa Yhdysvalloissa moni kansalainen näkee omistajien ja yrittäjien menestyksen yhteiskunnan etuna. Jaettavan kakun nähdään kasvavan. Kapitalistit eivät siis ryöstä muiden siivuja.

Meillä Suomessa moni laskee tänäänkin levolle ajatellen, että kyllä valtio pelastaa. Rapakon takana tunnutaan ajattelevan, että taaloja pitää olla oman sukan varressa tai muuten voi löytää jonain vähemmän kauniina aamuna luun kurkustaan.

Suomessa talouden tuottavuus ja kustannussäästöt on sotkettu keskenään. Tuottavuuskehitys voi kasvattaa hyötyä koko yhteiskunnalle, jolloin jaettavaa on enemmän kaikille osapuolille. Jopa tahallaan tämä tosiasia sekoitetaan paljon palstatilaa saaviin säästökuureihin, arvatenkin siksi, että äänestäjiä pidetään yksinkertaisina. Pörssissä nousu perustuu tuottavuuskehitykseen, vaaliuurnilla se voi korreloida räväkän palstatilan kanssa.

Vailla katteetonta toiveikkuutta odotan sitä vaalipaneelia, jossa pääministeri Juha Sipilä (kesk.) parhaaseen katseluaikaan kertoo kansakunnalle Helsingin pörssin tuottaneen omistajille lisäarvoa osinkoineen reilut viisikymmentä miljardia euroa hallituskaudella.

Tämä ei muuten edes olisi fake news (valeuutinen). Sen ääneen sanomisesta voisi kuitenkin seurata johtopäätös työväen riistosta ja yleislakko, eikä siinä tilassa maasta pääsisi pois kuin muuttolintu.

Maan hallituksen suosioon ei Suomen talouden nykyinen hyvä veto ole heijastunut. Trump sentään yrittää kehua omia toimiaan, mutta meillä jatketaan yksityiskohtien hinkkaamista ainaisessa vastakkainasettelussa.

Joskin edellisten vaalien alla myös vasemmisto epätoivossaan lapioi yrittäjille jotain ruskeaa. Viime aikojen retoriikan perusteella tavara ei ole enää suklaarasiassa.

Kaikkiaan en nykyisistä gallupluvuista käsitä sitä, miksi muutoin ihanan vapaamielisesti elävät ultrayksilölliset ihmiset kaipaavat talousasioissa liiton, poliitikon ja valtion holhousta.

Omistajilla ja yrittäjillä – työllistäjillä – ei ole paljoa ääniä vaaliuurnilla, mutta palkansaajista kiinnostuneiden puolueiden tulisi ajaa juuri heidän asiaansa.

Ilman riskinoton kannustimia uudet työpaikat eivät ilmesty mistään.

Päivänselvänä pidän sitä, että nykyisten omistajien riskinottohalukkuuden vajauksessa isänmaa tarvitsee riskinottoon osallistujiksi myös kymmeniä tuhansia uusia omistajia, jotta hyvinvointi säilyisi.

Tässä voisi olla Suomen seuraavalle hallitukselle tavoite.

Kirjoittaja on Nordnetin osakestrategi ja sijoituskirjailija.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .