Kommentti: Tervetuloa naapuriin, Laukaan vangit

Tasan 150 metriä. Sen verran kotioveltamme on tulevaan Jyväskylän vankilaan. Rikosseuraamuslaitos ilmoitti viime viikolla aikovansa siirtää nykyisen Laukaan avovankilan keskelle kaupunkia Jyväskylän Tourulaan.

Tourulaan nousee rakennus, johon tulee vankilan lisäksi yhdyskuntaseuraamustoimisto. Toimisto on putiikki, joka valvoo ehdonalaiseen vapautuneita vankeja.

Noheva viestintäkonsultti oli opastanut nimeämään vankilan hilpeästi ”rikosseuraamusasiakkaiden Jyväskylän kampukseksi”.

Itkin verta viimeistään päästessäni tiedotteen kohtaan, jossa kerrottiin, että ”hanke toteutetaan kustannusneutraalisti soveltaen uutta Rikosseuraamuslaitoksen vankilakonseptia”.

Tiedotteen kielellinen valkopesu on paitsi kummallista pelleilyä myös yksinkertaisesti täysin turhaa. Naapuriin muuttaa 60 tuomittua rikollista, mutta siinä ei ole mitään kauhisteltavaa.

Avovankilan tehtävä on sopeuttaa vapautuvia vankeja takaisin yhteiskuntaan. Se onnistuu paremmin keskellä yhteiskuntaa kuin jossain perämetsässä.

Sitä paitsi samat vangit ovat olleet keskellämme tähänkin asti. Heitä käy töissä keskustassa, ja jotkut opiskelevat kaupungin oppilaitoksissa. Pari lähti viime syksynä lipettiin Seppälän Prismasta.

Yhdyskuntaseuraamustoimisto sijaitsee jo nyt Yliopistonkadulla.

Vankilan kuviteltiin alun perin muuttavan Vaajakoskelle. Kun tieto suunnitellusta sijoituspaikasta tuli, Vaajakoskella huokaistiin helpotuksesta ja keskustan liepeillä alkoi itku. Joku alkoi heti kerätä adressia vankilaa vastaan.

Moni oli huolissaan siitä, että alue muuttuu levottomaksi ja turvattomaksi.

Ja höpsis. Oikeasti kaikki olivat huolissaan siitä, että oman asunnon arvo laskee. Huoli on sinänsä perusteltu: vankila tuskin parantaa ­alueen vetovoimaa asunnonostajien silmissä.

Toisaalta samaan aikaan kaupunki kunnostaa verovaroilla Tourujokilaaksoa ja Kankaan aluetta. Asuntovelallisen lompakolle avovankila ja viihtyisä virkistysalue tarkoittavat todennäköisesti plus miinus nollaa.

Yhteiskunnassa ei voi aina valita omaa etuaan. Henkilökohtaisesti en hyödy mitään vaikkapa siitä, että vakavasti sairaille lapsille kustannetaan verorahoilla huippukalliita hoitoja. Silti on kiva, että heitä hoidetaan.

Vangit eivät ole yhtä söpöjä, mutta jossain heidänkin on asuttava. Sen enempää jeesustelematta: jos vankien sopeutuminen yhteiskuntaan maksaa asuntoni arvossa muutaman tonnin, sittenpähän maksaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.