Korjaa mun Suomea: Joulupukin jäljillä

Nyt on joulu aika. Nykyajan minä kuulen "joulupukki valko parta vanha ukki" laulu ainakin kaksi kertaa päivässä. Joulu koristeita ovat nähneet kaikissa kauppoissa. Melkein kaikki hotellit ovat varattu Rovaniemissa. Ei ainoastaan lapset mutta myös aikuiset ovat innoissaan nähdä tämän legendaarisen jätkän.

Mutta menevätkö he oikeaan paikkaan nähdä Joulupukin? Asuuko Joulupukki Korvatunturilla?

Tietysti ei. Koska Joulupukki on kotoisin Turkista.

Miten minä tiedän, koska minä näin paikka jossa hän asuu.

Kuusi vuotta sitten olin lomalla EteläTurkissa. Se oli heinäkuussa ja yksi kuumista päivä vuodessa. Se oli noin +40 astetta mutta tuntui 50:ltä. Minun piti mennä rannalle mutta vahingossa menin kultturimatkalle bussilla jossa oli rikki ilmastointi.

Opas antoi meille lista mitä käymme. Listassa oli paljon rauniot, historiallisten kohteita ja myös paikat että legendat asuivat. Siellä oli Kleopatran hamami ja Joulupukin oikea koti.

Me menimme pieneen kaupunki nimi Demre. Opas sanoi: Kaikki ajattelevat Noel Baba (Joulupukki) asuu pohjoisnavalla, mutta se on väärin. Hän asuu tämä kaupungissa. Te olette Turkkilainen ja tämä on sinun tehtävä tietää Joulupukki noin. Teidän tehtävä on sanoa tämä neuvo kaikille ihmisille.

Minä olin kuullut että Joulupukki asui Turkissa mutta ajattelin se oli vain huhu.

Kun me saavuimme kaupunkiin keskustaan minä näin iso Joulupukki patsas. Hänellä oli hänen kuuluisa viitta, punainen hattu ja talvi saappaat. Hän näkyi vanha ukki ja hänellä oli valko parta. Mulla on shortsit ja t-paita päällä mutta olin vedetön, lämmin, hikinen. Kuitenkin Pukki hymyili talvivaatteet päällä.

Tietysti minä en uskonut tämä mies asui Turkissa. Joku täytyy olla hullu pukeutua tämä vaatetta Etelä Turkissa. Ei edes talvella.

Sen jälkeen me vierailimme Pyhä Nikolauksen kirkkoon ja opimme hänestä. Joulupukki on saanut vaikutteita Kreikkalaisen Myran (nyt Demre)  piispa Nikolaukselta. Hän asui Turkissa 300 -luvulla. Hän on kuuluisa auttaa lapselle ja köyhälle.

Jälkeen kuoleman, hänet haudattiin Pyhän Nikolauksen kirkkoon Demreen mutta vuonna 1087 italialainen merimiehet ja kauppiaat veivät luut Italiaan Barin kaupunkiin. Siksi Italialaiset myös sanoo että Pukki asuu Italiassa.

Pyhä Nikolaus on siis vaikuttanut joulupukin hahmoon, mutta entä porot?

Tietysti Nikolaus ei matkustanut Turkissa poroilla. Jos hänen piti lähteä matkalle, Petteri Punakuono oli varmasti aasi.

Koska se on mun tehtävä tietää Joulupukki noin, tein lisää tutkimus internetissä. Mutta Pukki ja hänen tiimi ovat vaikea jäljittää.

Ennen kristinuskoa saksalaiset ihmiset juhlivat keskitalven juhlaa jonka nimi on Yule. He uskoivat, että silloin yöllä taivaalla lensi jumala nimeltä Odin, jolla oli pitkä parta ja harmaa hevonen, jolla oli kahdeksan jalkaa. Pohjois-Amerikassa tuo hevonen tuli poroksi.

Näyttää siltä, että Joulupukin juuret ovat jossain Odinin ja Pyhän Nikolauksen välillä.

On tosi vaikea tietää miksi joulupukki-idea meni joka paikkaan. Ajattelen että ihmiset tykkävät idea kuten vanha, pullea ukki antaa lahjat lapsille. Internettiäkään ei ollut. Kun se levisi, joka maa sai oman versionsa pukista.

Se on niin sama kuin minun lapsuuden aikainen leikki nimeltä korvasta korvaan. Siinä mennään jonoon ja henkilö jonon päässä kirjoitta ensin lauseen paperille ja kuiskaa sen seuraavan korvaan ja hän kuiskaa sen lause seuraavalle. Lopuksi jonon viimeinen huutaa sen. Se on aina erilainen kuin alkuperäinen lause.

Myös Joulupukki on muuttunut korvasta korvaan.

Hän on Sinterklass hollantilaisessa kulttuurissa, Tomte tai Nisse Tanskassa ja Jultomten Ruotsissa. En ymmärrä, miten siitä tuli vielä pelottava Nuuttipukki.

Monet luulevat, että nykyinen Joulupukki tulee Coca-Colan mainoksista. Internetissa sanotaan että pukki tuli suosituksi The Coca-Cola Companyn joulunmainoksista 1930–luvulla, mutta historiallisesti se ei ollut ensimmäinen juomafirma, joka käytti Joulupukkia mainoksissa. White Rock Beverages käytti punaista ja valkoista pukkia jo 1915 mineraaliveden mainoksissa.

Se Joulupukkipatsas, jonka näin Demressä vuonna 2007 oli sellaista mineraalivesi ja Coca-Cola –tyyppiä. Yksi vuosi myöhemmin Turkin viranomaiset muuttivat sen, koska se ei sopinut Turkin ilmastoon ja kulttuuriin. He laittoivat sinne uuden patsaan.

Pyhä Nikolaus tai Joulupukki näytti tällä kertaa Välimeren asukkaalta shortseissa ja sandaaleissa.

Joulupukki on vaikea jäljittää. Loppuun tutkimukseni, en ole vieläkään varma että mistä hän on kotoisin, miten hän pukeutuu, missä hän asuu.

Asuuko hän Drøbakissa,Gröönlannissa, Tomtelandissa, Demressä vai Korvatunturilla?

Riippuu varmasti siitä, mistä sinä olet kotoisin. Kaikki haluaisivat saman passin joka tällä ukkilla on.

Tässä on mun ratkaisu kaikille suomalaisille. Jos menet Etelä-Turkkiin ja turistiopas sanoo jatkuvasti sinulle ja lapsillesi: My Friend. Pukki on kotoisin Turkista.

Sun lapset katsovat sinua suu auki. Sinä voit sanoa hänelle itsevarmasti: Joo, Joulupukki asuu Turkissa. Mutta hän menee Korvatunturille talveksi töihin, koska hänellä on siellä toimisto.

Kirjoittaja on turkkilainen tv-tuottaja, joka opiskelee Suomea Jyväskylän kansalaisopistossa. Tässä kolumnisarjassa hän kirjoittaa suomeksi ja hän toivottaa lukijat tervetulleeksi kommentoimaan ja korjaamaan tekstejään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.