Korjaa mun Suomea: Nälkäsodat

Istuin pitseriassa. Käsissä on ruokalista. Seinällä on valokuva Etelä-Turkin rannikolta. Olen Turkkilainen. Tarjoilija on myös Turkkilainen. Tilasin pitsaa nimeltä Hawai. Pitsan alkuperä on Italiassa. Ulkona on Suomi.

Tervetuloa globaali ja hämmentävä maailmaan!

Olen aina mietin että miksi useimmat pitserian pitäjät Suomessa ovat kotoisin Turkista. Ymmärrän hyvin kebabit. Muuttaessaan ihminen vie myös oman ruoka kulttuurinsa. Haluat tuoda jotain erilaista. Haluat jakaa, maistattaa ja kertoa suosikki ruoasta.

Entä pitsa? Mitä tekemistä sillä on Turkkilaisen kulttuurin kanssa?

Se on sama kuin jos Suomalaiset avaavat sushi-ravintolat Espanjassa.

Meillä on "pide" Turkissa. Se on sellaista leipää. Yleensä se täytetään lihalla tai juustolla. Se voisi olla lähinnä asia pitsa Turkissa. Mutta Italialainen tyyppi pitsa melkein uusi ruoka Turkkilaiselle.

Kun olin lapsi 80-luvulla me emme tiedä mitä pitsa on. Minä muistan kun katsoimme TV:sta "Ninja Turtles" ja siskoni kysyi äidiltä jos hän voi tekee ruoka joka nimi on pizza. Hän ei tiedä, miten tehdä tällaista pizza, mutta hän sanoi että todennäköisesti Italialaiset varasti idean meiltä, koska pizza on melkein sama näköinen meidän "pide." Sinä iltana me söimme pideä.

 

Ensimmäinen Pizza Hut ravintola avasi Turkissa vuonna 1989. Minulla on yksi muisto 90-luvulta. Olin lukiossa. Puin hienot vaatteet, korkokengät, meikkasin ja menin Pizza Hutiin. Pizza Hut oli viisi tähti ravintola meille tuohon aikaa.

Mutta nyt olen Suomessa ja minulla on tuulihousut ja Aino-tossut jalassa pitseriassa.

Me aloimme puhumaan omistajan ja hänen vaimon kanssa. He molemmat kotoisin Etelä-Turkista, Antalyasta. Sanoin että siellä on tosi hyvää ruokaa ja he että eikö olekin.

– Kun teidän ruokaa on niin hyvää miksi te teette pitsaa? minä kysyin.

– Koska Turkkilainen ruoka Suomalaisille liian mausteista, he sanoivat.

Silloin mieleeni tulee eräs Suomalainen perhe joka kävi kylässä kun olimme Turkissa.

Minä vietin koko päivän keittiössä, kokkasin perinteinen Turkkilainen ruokaa.

He viettivät koko ilta vessassa.

Ehkä suomalainen maha ei tykkää mausteista. Meidän lihapullassa on kumina, kalassa on basilika, pihvissä on timjamia ja melkein kaikessa on punapippuria.

Pitserian omistaja opiskeli hotelli-ja ravintola-alaa Turkissa. Kun hän muutti tänne hän ei löytänyt sen alan töitä. Sitten hän oli töissä Turkkilaisella pitsan tekijälle. Hän sanoo että tämä yksi mies on opettanut useimmat Turkkilaiset Jyväskylässä tekemään pitsaa. Turkissa he eivät tienneet tekemään pitsa.

- Miksi te ette myydä vain kebabit? kysyin.

- Suomalaiset tykkäävät kebabit mutta he syövät pitsa enemmän, hän sanoi.

 

Olimme kaikki yhtä mieltä että kebab Turkissa ei ole sama kuin kebab Suomessa. Ensimmäinen erä on se, että Turkissa sanotaan "kebap." Sitten mausteet ovat erilaisia. Suomessa on oleva kebab on oikeastaan "döner kebap". Döner on pystyvarras, josta leikataan ohuita lihan paloja mutta yleensä kebabissa on isompia lihan paloja jotka grillataan.

Minä kysyin,

– Kokeiletko tarjota erilaisia Turkkilaisia ruokia joskus?

Viime viikolla hänen vaimo kokkasi yksi ruoka jonka nimi on Şakşuka. Şakşuka on Turkkilainen alkuruoka jossa on munakoisoa, perunaa, tomaattia ja valkosipulia. Asiakkaat tykkäsivät siitä:

– Välitsemme ruokia, joissa on peruna koska Suomalaiset tykkäävät peruna paljon, he sanoivat.

Oletan että kun on ruoasta kysymys niin perunaruoat aina voittaa nälkä sodat täällä. Ensin tulee peruna, sitten tulee pitsa ja sitten tulee meidän kebap.

 

Mutta odota! Onko kebap edes todella Turkkilainen ruoka?

Internetin mukaan se on alun perin Persialainen ruoka. Vaikka sitä ei tiedetä varmasti.

Sitten tuli mieleeni että onko pitsa Italialainen? Pitsan historia voidaan jäljittää Suur-Kreikan kreikkalaissiirtokuntiin saakka Etelä-Italiassa, kirjoitetaan internetissä.

Itse asiassa ruoan alkuperää on aina hyvin vaikea löytää. Riitälämme näistä asioista Kreikkalaisten kanssa satoja vuosia. Onko jogurtti Kreikkalaista vai Turkkilaista? Turkkilainen kahvi vai Kreikkalainen kahvi? Turkkilainen lokum vai Kreikkalainen lokumi? Tulemme aina samaan lopputuloksen: kana ja muna... Kumpi tule ensin?

Toisaalta jos sinulla on nälkä, mitä väliä onko pitsa Italialainen vai Turkkilainen. Onko kebap Turkkilainen vai Persialainen? Ruoat eivät kuulu vain tietyille kansoille. Ne on universaaleja. Mutta perunaruoat ovat varmasti Suomalasia!

Kirjoittaja on turkkilainen tv-tuottaja, joka opiskelee Jyväskylän kansalaisopistossa ja on Keskisuomalaisessa työharjoittelussa kuusi viikkoa. Tässä kolumnisarjassa hän kirjoittaa suomeksi. "Minä olen opiskellut suomea noin vuoden ja tiedän mulla on opittavaa mutta tervetuloa kommentoimaan tekstejäni", Gülsüm Ilola sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.