Korkeakouluopiskelijat maksumiehiksi

Jos Etlan Niku Määttäsen ja Vesa Vihriälän korkeakouluihin lukukausimaksua ehdottavan muistion tarkoitus oli saada meneillään olevaan yhteishakuun lisää potkua, se luultavasti onnistui. Hakijat saavat varmasti lisämotivaatiota lukea pääsykokeisiin, kun pelkona on, että ensi vuonna korkeakouluun hakevan pitää hakukohteen lisäksi laskea lukukausimaksuihin meneviä tonneja.

Korkeakouluun pyrkiminen on jo nyt stressaavaa vaihtoehtojen punnitsemista, hakukohteiden järjestyksen vatvomista ja miettimistä, mihin arvokas ensikertalaiskiintiö kannattaisi käyttää. Maksullisuus nostaisi entisestään epävarman hakijan kynnystä hakea korkeakouluun, ja moni lahjakas mutta vähävarainen hakija saattaisi jäädä koko korkeakoulujärjestelmän ulkopuolelle.

Argumenttinaan Määttänen ja Vihriälä käyttivät ehdotuksessaan sitä, kuinka opiskelu Suomessa on halpaa ja vaivatonta muihin maihin verrattuna. Lukukausimaksut saattaisivat kuitenkin horjuttaa suomalaisten korkeakoulujen asemaa merkittävästi. Usealle ulkomaiseen korkeakouluun haluavalle esteenä on juuri tuhansien eurojen lukukausimaksut.

Ehdotuksen myötä yhä useampaa hakijaa voisi alkaa houkuttelemaan suomalaisen korkeakoulun sijasta ulkomainen vaihtoehto, jos koulutus olisi joka tapauksessa maksullista. Toisaalta hakijoita karkaisi Suomesta enemmän myös niihin maihin, joissa opiskelu on vielä maksutonta.

Ehdotuksesta voisi olettaa, että lukukausimaksut tähtäisivät nimenomaan korkeakoulujen opetuksen tason parantamiseen.

Etlan mukaan ”yksityinen rahoitus”, eli lukukausimaksut, kuitenkin sallisivat ”julkisen rahoituksen suuremman painottumisen aiempiin koulutusvaiheisiin”. Suomeksi sanottuna korkeakouluopiskelijat siis maksaisivat lukukausimaksuillaan toiseen asteen, eli ammatillisen ja lukiokoulutuksen rahoituksiin jääneet leikkausjäljet.

Ehdotus kuulostaa peliltä, jonka jompikumpi osapuolista vääjäämättä häviää. Alakynteen jäisivät joka tapauksessa sekä suomalaiset korkeakoulut että tasapuolisesti kaikille mahdollisuuden antava suomalainen koulutusjärjestelmä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.