Korpi-Suomen piilaaksoksi

Piilaakso, englanniksi Silicon Valley, on Kalifornian osavaltiossa Yhdysvalloissa sijaitseva alue, jossa toimii tuhansia korkean teknologian yrityksiä. Nimi Piilaakso juontaa juurensa puolijohdeteollisuudesta, pii- eli mikrosirujen kehittäjistä ja valmistajista.

Elinkeinoelämän ja opetuksen kehittäjät Jyväskylästä ovat viime vuosina vierailleet ahkerasti Piilaaksossa. Jyväskylän ammattikorkeakoulun liiketoimintajohtajan Pekka Jääskön kokemuksia opintomatkaltaan saatiin lukea syksyllä Keskisuomalaisen kolumneista. Jääskö kirjoitti näin:

”Puolijohdeteollisuus on mullistanut maailmaa ja työelämää myös Jyväskylässä. Nämä teknologiat ovat muuttaneet ja tulevat muuttamaan elämäämme jatkossakin. Jyväskylän mittapuussa haasteet ovat samansuuntaisia, ja kehitys vie vääjäämättä kohti sosiaalisempia, vuorovaikutteisempia ja uudistavampia toimintamuotoja. Myös talouden ja kasvun haasteet ovat ratkaistavissa jatkuvan uudistumisen, kestävyyden sekä maailmanluokan esimerkkien ja tavoitteiden kautta” (Ksml 17.12.13).

Kalifornian auringon alta on varmasti siirrettävissä jotain oppia Keski-Suomeenkin. Jääskö ehdotti torstaina Korkeakoulufoorumissa, että tehdään maakunnasta Korpi-Suomen piilaakso. Ehdotus herätti hymyilyä, mutta myös närkästystä – eihän tässä nyt sentään missään korpien Kainuussa olla vaan kauneimmassa järvien Suomessa.

Tosiasia kuitenkin on, että Keski-Suomen työttömyysluvut ovat monilla mittareilla Kainuutakin kurjemmat. Maakunnan hyvällä imagolla ja Jyväskylän vetovoimalla ei loputtomiin pärjätä, jos ihmisille ei saada luoduksi työpaikkoja.

Jyväskylässä on noin 40 000 opiskelijaa; heistä valtaosa haluaisi valmistuttuaankin asua ja työskennellä Keski-Suomessa. Harvalla maakunnalla on tällainen potentiaali osaavaa väkeä – jos työpaikkojen syntyminen vauhdittuu Korpi-Suomen piilaaksoksi julistautumalla, tehtäköön niin!

Yhteistä tahtoa keskeisiltä toimijoilta onneksi löytyy. Jyväskylän yliopisto, ammattikorkeakoulu ja koulutuskuntayhtymä ovat luoneet yhteisen yrittäjyysstrategian. Tavoite on kunnianhimoinen: 800 uutta yritystä ja 2 000 työpaikkaa Keski-Suomeen vuoteen 2018 mennessä. Yhä useamman on tulevaisuudessa luotava itse työpaikkansa ryhtymällä yrittäjäksi.

Jyväskylässä toimivan Tuhansien Järvien Uusyrityskeskuksen asiakkaista koko ajan kasvava määrä on korkeakoulututkinnon suorittaneita ihmisiä, joilla on ainakin yritysidea mielessä. Suurin osa yrityksen perustajista on edelleen ammatillisen koulutuksen käyneitä.

Yrittäjyyskasvatuksella on Keski-Suomessa pitkät perinteet. Y4-ideologia – yrittäjyys ylös yhteiskunnassa yhteistyöllä – saavutti jopa Yrittävä Eurooppa -palkinnon vuonna 2006. Strategia – tuoda yrittäjyysnäkökulma mukaan kaikkeen päätöksentekoon ja rohkaista ihmisiä kestävän kehityksen arvojen mukaiseen yrittäjyyteen – on juurtunut maakuntaan pysyvästi.

Henki on vahva, mutta se ei yksin riitä. Hyväkään idea ei muutu innovaatioksi ja yritystoiminnaksi ilman rahoitusta. Korkeakoulut eivät ole tässäkään jääneet tuleen makaamaan vaan kantavat kortensa kekoon kehittämällä omia siemenrahastoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.