Korvien väliä koetellaan JJK:ssa

Kiitos Veikkausliigan erikoisen sarjaohjelman, tätä lauantaita on ehtinyt vuorotellen odottaa ja pelätä jo pidemmän aikaa.

Asetelmat ovat herkulliset. Kauden viimeinen liigaottelu Harjulla ja avaimet suoran putoamisen välttämiseen ovat vielä turvallisesti JJK:n omissa taskuissa.

Silti pessimistin päässä kone raksuttaa pahinta mahdollista skenaariota. Miksi sitä voittoa tulisi tänäänkään, kun viimeiset pari kuukautta ovat olleet lähes alusta loppuun asti karmeata vapaapudotusta? Miten tuore lahjontayritys on vaikuttanut kotijoukkueen valmistautumiseen?

Entä jos RoPS sisuuntuu nöyryyttävästä 0-9-tappiosta niin paljon, että se ottaa täyden pistepotin päätöskierrokselta?

JJK:LLA ON kolme isoa ongelmaa tällä hetkellä, joista kaksi ovat pelillisiä. Raitapaitojen puolustuslinjan kauden teema on ollut henkilökohtainen koomailu. Karmeat yksittäiset virheet ovat maksaneet aivan liikaa pisteitä JJK:lle tällä kaudella. Ilmiömäisesti lähes jokaiselle puolustuslinjan pelaajalle on kauden aikana sattunut ainakin yksi valtava virhe, josta vastapuoli on rokottanut armotta.

Ehkä puolustustakin pahemmin kipsissä on jyväskyläläisten pelinrakentelu. Ville Priha on moneen kertaan mainostanut, että laitureiden myötä JJK:lla on periaatteessa neljä miestä hyökkäämässä. Ehkä näin, mutta kuka sitä peliä rakentaa?

Häviämällä keskikentän JJK häviää samalla räikeästi pallonhallinnan ja tätä kautta on yleensä vain ajan kysymys, milloin noutaja tulee.

Viimeisimmät ottelut JJK on juuri tämän takia joutunut tyytymään topparien korkeisiin pystypalloihin pelinavauksissa. Pääpallojen nakkelu topparien kanssa painivalle 168-senttiselle Tommi Karille ei ole ehkä sitä kovinta rakettitiedettä. Tulos on ollut sen mukaista..

KOLMAS KYSYMYSMERKKI löytyy korvien välistä. JJK on tällä kaudella ollut parhaimmillaan, kun siltä ei ole odotettu mitään. Se on napsinut komeasti pisteitä mestari-Interiltä, HJK:lta ja Hakan kaltaisilta joukkueilta.

Ongelma tulee toisenlaisissa peleissä. Niissä peleissä, joissa JJK:lta on odotettu jotain, joukkue on lähes poikkeuksetta epäonnistunut. Pahimpina esimerkkeinä tästä käyvät kauden KuPS- ja RoPS-ottelut, josta JJK saalisti vaivaisen pisteen.

Mahdollisissa karsintapeleissä paine korvien välissä ei ole ainakaan yhtään aiempaa pienempi.

KAIKESTA TÄSTÄ huolimatta JJK voi vielä vetää itsensä kuiville putoamiskurimuksesta. Yksi onnistunut 90-minuuttinen Tampere Unitedia vastaan voi palauttaa paljon kadonneesta itseluottamuksesta.

Materiaalin puolesta joukkue on joka tapauksessa mahdollista karsintavastustajaa parempi. Jos vain henkinen puoli on edes auttavasti paremmassa jamassa, niin Jyväskylässä pelataan pääsarjatason jalkapalloa myös ensi kesänä.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.