Kotiin on aina mukava palata

Palasimme Saksan Mannheimista viiden kuukauden opiskelukeikalta kotiin juuri ennen joulua. Odotimme Etelä-Saksasta palattuamme innolla Suomen lumista joulua.

Laivan saavuttua Helsinkiin alkoi epäilys hiipiä mieliimme, kun emme nähneet lunta missään. Kylläpä tuntui hassulta, kun Keski-Suomessakin oli vastassa takapihan vihreä nurmikko. Lapset etenkin olivat pettyneitä, kun eivät päässeet perinteiseen pulkkamäkeen joululomallaan. Onneksi oikea Korvatunturin joulupukki saapui aattoiltana ja puhui ihan selvää suomea.

Joulupukki on Suomessa paljon kovempi juttu kuin Saksassa. Saksalainen joulupukki on yksi monista joulun hahmoista, ei niin hallitseva hahmo kuin Suomessa. Nämä lukuisat, hassut saksalaiset "valepukit" olivat lähellä romuttaa uskon suomalaiseen joulupukkiin.

Joulun odotuksesta jäi päällimmäisenä mieleen joka kylään ja kaupunkiin rakennetut valtavat, paikoitellen koko kaupungin keskustan kattavat joulumarkkinat. Joulumarkkinoilla oli huvipuistolaitteita perheen pienimmille, leivonnaisia, käsitöitä, taidetta ja kaikenlaisia lahjaideoita. Markkinat olivat kaupungin sydän, jonne oli mukava mennä töiden jälkeen ystävien kanssa ottamaan lasillinen hehkuviiniä tai katselemaan joululahjoja.

Saksassa ilmapiiri tuntuu kansainvälisemmältä kuin meillä, johtuen muun muassa lukuisten eri kansallisuuksien läsnäolosta. Lapsemme saivat Saksassa paljon uusia ystäviä ja olivat monikulttuurisessa ympäristössä oppimassa uutta. Uskon, että tällä on vaikutusta heidän tulevaisuuteensa - tavalla tai toisella.

Lasten sopeutuminen uuteen ympäristöön, vieraaseen kieleen ja uusiin ihmisiin oli ällistyttävää. Meillä aikuisilla meni paljon kauemmin totutellessa kaikkeen uuteen. Jotkut asiat toimivat siellä paremmin, jotkut asiat taas toimivat täällä Suomessa paljon helpommin.

Haikealta tuntui lähteä, kun oli juuri sopeutunut paikallisiin toimintatapoihin.

Tämä syksy oli minulle jo toinen kokemus ulkomailla opiskelusta, tosin paljon lyhyempi kuin aiempi. Tällä kertaa oman haasteensa asetti perheen asioiden hoitaminen siten, että saatoimme kaikki lähteä viideksi kuukaudeksi ulkomaille. Oli monenlaista järjestelyä, mutta mahtavien ystävien ja naapureiden ansiosta saimme kaikki järjestymään.

Kokemus oli upea koko perheelle, tosin varsin erilainen kuin nuorena yksin ulkomailla opiskelu. Molemmista kerroista on jäänyt päällimmäisenä mieleen vain mukavia kokemuksia ja hyviä muistoja. Suosittelen.

On mukava olla välillä pois tutuista kuvioista, mutta aina on myös mukava palata kotiin.

Kotona ei mikään ollut muuttunut ja parin päivän jälkeen Saksan kotimme tuntui jo kovin kaukaiselta. Mukavien muistojen ja ystävien ansiosta palaamme Mannheimiin vielä varmasti vierailulle. Sitä ennen suuntaamme kuitenkin kohti uutta vuotta ja uusia haasteita.

Onnellista uutta vuotta kaikille.

Kirjoittaja opiskeli syksyn Saksassa ja kertoi Keskisuomalaisen lukijoille omia ja perheensä kuulumisia. Tammikuusta alkaen Ahosen paikalla kirjoittaa Elina Mäenpää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.