Kotikadun identiteetin etsintä päättyi

Mäki-Matti, Tourula, Viitaniemi, Seppälä, Kortepohja, Aittorinne ja niin edelleen.

Pieneen kaupunkiin mahtuu paljon erilaisia kaupunginosia ja itsensä brändääminen juuri tietyn alueen asukkaaksi tuntuu olevan tärkeää. Nisulalaiset pitävät tiukasti kiinni historiallisesta maineestaan, palokkalaisuus ei lähde ihmisestä kirveelläkään ja on ihan eri asia asua Kangasvuoressa kuin Pupuhuhdassa.

Mutta kuinka asuinalue­identiteetin ja naapureiden välisen koheesion rakentaminen onnistuu, jos ei tiedä, missä asuu?

Minulla on tällainen ongelma. Kotitaloni seisoo uimahallin ja konservatorion välissä, siinä Seminaarinmäen takana, lähellä K-kauppaa. Kukaan ei koskaan selityksistäni huolimatta sitä tajua, ja tarkennukseksi kysytään yleensä: niin siis missä?

Kysymykseen on vaikeaa antaa vastausta, sillä juuri tuo kadunpätkä ei tunnu kuuluvan oikein mihinkään kaupunginosaan. Pitkäkatu on nimensä mukaisesti niin pitkä, että se halkoo useampaakin asuinaluetta.

Yläkaupunki taas on vähän liian laaja käsite, eikä se taida edes yltää kotinurkilleni asti.

Ota tästä nyt sitten selkoa.

Yleensä sanon pitäväni majaa Mäki-Matissa. Se on ihan kotini kulmilla ja kaiken lisäksi se kuulostaa hyvältä. Tuon nimisessä paikassa on pakko asua sympaattista porukkaa.

Toisaalta moni ulkopaikkakuntalainen – ja miksei paikallinenkin – saattaa yhdistää sen Matti Nykäseen. Kultavuosinaan entinen mäkimies on varmasti nostattanut Mäki-Matin mainetta kuin huomaamattaan, mutta lentonsa katkettua pisteitä ei ole enää paljoa herunut. Oli miten oli, en anna mäkikotkan mustata idyllisen Mäki-Matin mainetta, sillä alue on oikeasti saanut nimensä 1800-luvulla Jyväskylän katuja tallanneesta Matti Matinpojasta, ei Nykäsestä.

Onnekseni myös aina niin luotettava Wikipedia puoltaa ajatustani asuinalueestani. Sen mukaan Mäki-Matti, tuo Jyväskylän kuudes kaupunginosa, käsittää myös Jyväskylän uimahallin. Lisäksi Rautpohjan teollisuusalue ja Hippoksen monitoimitalo pääsevät nauttimaan mäkimattilaisuuden auvosta. Tuon määritelmän mukaan siis myös oma naapurustoni on kyseisellä alueella.

Mikä helpotus.

Huumorisävytteinen tietosanakirja Hikipedia sen sijaan kutsuu Mäki-Mattia Hill Matthew’ksi ja kertoo alueen asukkaiden saaneen keltaista nestettä päähänsä. Alue kun on kuulemma parempien ihmisten asuinsija.

Omalla paremmuudellani ei paljoa prassailla, mutta maalaisromantiikkaa pursuava puutalomiljöö naapurissa ei voi olla pahitteeksi.

Mutta juuri kun olen päättänyt olla mäkimattilainen ja ylpeä siitä, huomaan Nisulan asukasyhdistyksen sivuilla kartan, joka rajaa Mäki-Matin päättyväksi Voionmaankatuun.

Se siitä sitten, taas jäin paitsioon.

On kai kaikkien kannalta parasta, että perustan naapureideni kanssa ikioman alueen meille syrjityille. Sen nimeksi tulkoon Syrjälä. Paitsi, että sekin nimi on jo varattu...

Antaa olla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.