Kotiseuturakkaus ei ole kaikkien onni

Huippu-urheilu on useasti myös ahneiden ihmisten touhua. NBA-koripallosta löytyy tuorein esimerkki. Miljonääri Clayton Bennett osti pari vuotta sitten Seattle SuperSonicsin. Pian sama mies ilmoitti haluavansa siirtää perinteikkään joukkueen Oklahomaan, jossa Bennett on syntynyt ja viettänyt elämänsä.

On surullista, että yhden miehen päätöksestä yli 40 vuotta NBA:ssa pelannut joukkue kuopataan tuosta vain. Seattlen kannattajat protestoivat voimakkaasti Bennettiä vastaan turvatakseen seuransa tulevaisuuden. Kaupunki rimpuili Bennettiä vastaan kaksi vuotta, mutta uuden hallihankkeen kaaduttua muutto oli selvä.

SuperSonics ei koskaan ollut mikään Boston Celticsin kaltainen dynastia, mutta sillä oli hetkensä. Vuoden 1979 mestaruus jäi seuran ainoaksi. Monelle tuoreemmalle korisfanille Seattle tuo päällimmäisenä mieleen 90-luvun nuoret tähdet kuten Shawn Kempin ja Gary Paytonin sekä vuosituhannen taitteeen molemmin puolin seurassa taituroineen Ray Allenin.

Bennett ei koskaan ole peitellyt kotiseuturakkauttaan. 90-luvulla hän yritti tuoda väkisin kaupunkiin NHL-joukkuetta, mutta hanke jäi yrityksen tasolle. Bennett hääri myös taustapiruna, kun hurrikaanin koettelemaksi joutunut New Orleans Hornets pelasi kaksi kautta evakossa. Vähemmän yllättäen Hornetsin väliaikainen koti oli juuri Oklahomassa.

OKLAHOMAN kannalta on tietysti hienoa, että he saavat vihdoin oman ammattilaisjoukkueen NBA:han. Tapa vain on väärä. Bennett joutuu maksamaan Seattlen kaupungille 75 miljoonaa dollaria kipurahoja. Tuosta summasta 30 miljoonaa sisältää option. Jos Sonics pelaa vuoteen 2013 mennessä jälleen NBA:ssa Bennettin ei tarvitse maksaa kyseistä summaa.

Siirron yksi harvoista hyvistä puolista on se, että Oklahoma joutuu aloittamaan puhtaalta pöydältä. Seattle saa pitää SuperSonicsin nimen, logon ja värien oikeudet itsellään. NBA:sta löytyy historian varrelta liian monta esimerkkiä, jossa joukkueen nimi on menettänyt merkityksensä kaupungin vaihtumisen takia.

Suurten järvien läheisyydessä pelannut Minneapolis Lakers oli hyvä nimi, mutta mitä tekemistä järvillä on Los Angelesin kanssa? Vielä tyhmempi on Utah Jazz. Musiikkinimi sopi loistavasti New Orleansin kaupungin imagoon, mutta mormoniosavaltioon jazz istuu todella huonosti. Ironisesti Jazzinkin siirron taustalla oli aikoinaan kotiseutukysymys. New Orleans Jazzin omistajan vaimo sattui nimittäin olemaan Utahista kotoisin.

ONNEKSI koripallomaailmaan mahtuu vielä ripaus epäitsekkyyttäkin. Washington Wizardsin tähtipelaaja Gilbert Arenas teki muhkean jatkosopimuksen, joka takaa hänelle 111 miljoonaa dollaria. Arenas olisi saanut 127 miljoonaa, mutta ei huolinut rahoja.

Floridan kasvatti totesi osuvasti, että hän pystyy jo nykyisellä summalla hankkimaan perheelleen kaiken, mitä he ikinä tarvitsevat. Samalla Arenas helpotti Wizardsin palkkakattotilannetta.

Ele on hieno ja saattaa poikia 100 dollaria jokaisesta tekemästään pisteestä hyväntekeväisyyteen lahjoittavalle Arenasille tulevaisuudessa entistä parempia pelikavereita Washingtoniin.

Raha ei onneksi ole kaikille ainoa mittari.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.