Kotiseuturakkaus on tekosyy, mutta erinomainen sellainen

Kotiseuturakkaus ei ole nuorison keskuudessa erityisen kova juttu. Maailma tuntuu väkisinkin sijaitsevan aina jossain muualla kuin siellä, mistä on kotoisin.

Aikuisten parissa kotiseuturakkaus puolestaan sekoitetaan helposti kepulaisuuteen.

Itse olen usein raflaavasti todennut kotiseuturakkauden olevan eräänlainen tekosyy, mutta erinomainen sellainen.

Tätä on hyvä selittää hiukan auki, sillä aioin vielä tulevaisuudessakin käydä kotonani Sumiaisissa.

Asun ja opiskelen nykyään Helsingissä, jonne muutin opintojeni perässä elokuussa 2014. Alusta pitäen en voinut olla huomaamatta, että maakunnista kotoisin oleva nuori on poikkeustapaus pääkaupunkiseudulla. Kysyttäessä moni muu vastasi olevansa kotoisin joko Espoosta tai Helsingistä. Varsinaista merkitystä tällä ei ollut lukuun ottamatta murtaen puhuttua suomen kieltä.

Toisaalta ihmisellä on luontainen tarve kertoa jonkinlainen tarina itsestään muille. Historia siitä, miten itse on päätynyt nykyhetkeen.

Kotiseuturakkaus on helppo tapa tehdä näin, sillä jokainen meistä on syntynyt jossain. Sen avulla voi yrittää vastata kysymyksiin, kuka olen ja mistä tulen.

Minulle se oli born and raised in Central Finland ja sitä rataa. Tämä kotiseuturakkaus ei ole pois muiden kotiseuduilta, vaan kyse on jokaisen omasta tarinasta. Tekosyyn kotiseuturakkaudesta tekee se, että tavallaan se on täysin keksitty asia, mutta se sentään on keksitty tarpeeseen.

Tekosyy ei suinkaan ole aina huono syy. Meillä pääkaupunkiseudulla opiskelevilla yliopisto-opiskelijoilla on olemassa oma järjestönsä, Keskisuomalainen Osakunta, jossa valtaosa jäsenistä on luonnollisesti kotoisin Keski-Suomesta.

Vaikka erilaisia opiskelijajärjestöjä on olemassa Helsingissä sadoittain, niin vuosikymmenestä toiseen keskisuomalaisia on kokoontunut omaan porukkaansa istumaan iltaa tai juhlimaan.

Mikä oikein saa juuri opintonsa aloittaneen ja täysin uuteen ympäristöön muuttaneen nuoren tekemään näin?

Ihmisiin voi helposti tutustua muuallakin, mutta kotiseutu tässä tapauksessa antaa aluksi syyn mennä ja tavata ihmisiä. On toki olemassa paljon syitä tehdä toisinkin ja syntymäpaikka on pohjimmiltaan sattuman tulosta. Mutta jos tämä riittää keräämään väkeä yhteen, niin mikäs sen parempaa. Siinä on minusta syytä kerrakseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.