Kotiseuturakkaus vie festareille

Pikkuisen Multian kunnan oma Multiaista Satoa -kesäfestivaali on varttunut tämänkertaisen teeman mukaisesti Täyteen ikään. Vahvaa, persoonallista tapahtumaa voi pitää ainakin Keurusseudulla monien vapaaehtoisvoimin, varsin spontaanisti syntyneiden suvijuhlien äitinä.

Multiaista Satoa korjataan näinä päivinä jo 18:tta kertaa. Tuoreempia kotiseuturakkauden eloon herättämiä tapahtumia ovat esimerkiksi Keuruun Pro Haapamäki ja Mänttä-Vilppulan puolella Mää oon Mänttästä. Kaikki ovat lähteneet kiitoon nykyisten ja entisten paikkakuntalaisten rennoista kohtaamisista ja ”pitäisi tehdä yhdessä jotain” -hengestä.

Multialla heinäkuun lopulla pidettävä muutaman päivän mittainen festivaali on hämmästyttävän monialainen ja monitaiteellinen. Ohjelmaa on aina aamusta iltaan – konsertteja, näyttelyjä, kursseja, urheilua, tansseja, keskusteluja, toritapahtumia ja mitä ikinä kuvitella voikaan. Kaiken hyvän päälle vielä se, että tarjontaa todellakin on kaikenikäisille.

Multiaista Satoa on tavalla tai toisella Multiaan linkittyvien taiteilijoiden ja taitajien yhteinen voimainponnistus. Multiaisia ovat pitäjässä syntyneet nykyasukkaat, multialaisia sinne muualta tulleet ja sieltä muualle lähteneet sekä kesäasukkaat. Lisäksi osaamistaan voivat päästä esittelemään taiteilijoiden ja taitajien ”kutsuvieraat”.

Tällä konseptilla rakentuu mahdottoman monipuolisia menomahdollisuuksia! Tälläkin kertaa ohjelmistossa on jopa kansainvälisyydellä ryyditetty ilma-akrobatiakurssi ja Tupacircus.

Sadonkorjuun onnistumisen salaisuus on aina ollut osaava taustaryhmä. Festivaali syntyi vuonna 1998 kunnan 130-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Asialla oli joukko, joka koostui pitäjässä kesiä viettävistä taiteen ammattilaisista ja paikallisesta kulttuuriväestä. Kylänraitilla kohdatessaan he tulivat pähkäilleeksi, että kauniin, mutta hiljaisen kotiseudun hyväksi pitäisi keksiä jotain piristävää.

Festivaalin perustajajäseniin kuului esimerkiksi sukujuuriltaan multialainen kaksikko, nykyisen Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun lehtori Malla Kuuranne ja tv-tuottajana ja -ohjaajana uran luonut Erkki Pohjanheimo. Tätä nykyä Multiaista Satoa ry:n tehotiimiin kuuluu multialaistunut pariskunta, teatteritaiteen tohtori Satu Olkkonen ja Semmareitten kuoronjohtaja Reima Viitala.

Moisella joukolla ei tehdä puolivillaista!

Kotiseuturakkaus on luonut myös tänä kesänä kolmatta kertaa pidettävän Mää on Mänttästä ja toista kertaa järjestetyn Pro Haapamäki -tapahtuman. Näidenkin taustalla on entisten ja nykyisten paikkakuntalaisten into ja yhteisöllisyys. Ensimmäinen, varsin spontaani mutta riemukas kokoontuminen on osaavien ihmisten voimin poikinut kokonaisen ohjelmallisen festivaalin omaksi ja muiden nautinnoksi.

Lapsuus- ja nuoruusvuosien elämänpiirit ovat kiteyttäneet meistä itse kunkin sisimpään sielunmaiseman. Muualle muutot ja vierivät vuodet vain kirkastavat tuon kuvan kultareunoja, ja noissa maisemissa pidettävät festivaalit ovat sielulle silkkaa mannaa.

Kaikkea se kotiseuturakkaus teettää – ja hyvä, että teettää!

Kirjoittaja on aluetoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.