Koukuttava koululais-Seutu

Yleisesti on arveltu, että Viitasaarelta saattaa olla lähtöisin enemmän toimittajia kuin miltään muulta suomalaiselta paikkakunnalta – asukaslukuun suhteutettuna. Itsekin olen yksi heistä, paikallislehti Viitasaaren Seudun kasvatti 80-luvun alkupuolelta.

Viitasaarelaistaustaisista toimittajista tuskin tulee pulaa lähitulevaisuudessakaan, sillä nykyiset yläkoululaiset ja alakoulun ilmaisuntaitajat-kerholaiset ovat päässeet jo luomaan kokonaisen paikallislehden kannesta kanteen. Kaikkiaan 216 oppilaan voimin syntynyt lehti on kerrassaan koukuttava kokonaisuus!

Työnäyte on eilen ilmestynyt Viitasaaren Seutu. Kehuja rohkeasta heittäytymisestä ansaitsee myös päätoimittaja Esa Kilponen, joka keikautti koululais-Seudulla perinteisen Sanomalehtiviikko-mallin päälaelleen.

Sanomalehtiviikolla yleensä toimittajat tai lehdet menevät kouluihin mutta Seudun mallissa koulu meni lehteen – eikä kyseessä ollut vain pikavisiitti vaan koko toimituksen kaappaus.

Seitsemän vinkkiä mopon ostoon. Eipä nyt ihan itseäni koskettava aihe mutta takuulla aivan erinomaista hyötytietoa monelle nuorelle käytettyä mopoa ostaessa. Kiinnostuneena tutkin myös tietolaatikon mopo-sanastosta. Nyt tiedän, mitä tarkoittaa linttaaminen ja leipominen.

Viitasaarelaisittain ”peäuutiseksi” oli valikoitunut juttu koulukiusaamisesta. Sekään ei ollut ihan perinteisen kaavan mukaan tehty juttu vaan nosti esille vähemmän julkisuudessa olleen näkökulman: opettajien kokeman kiusaamisen.

OAJ:n tutkimuksen mukaan vuonna 2013 Suomessa jäi 4 000 opettajaa pois töistä epäasiallisen kohtelun tai kiusaamisen takia. Seudun nuoret toimittajat Minja Kuronen ja Jonna Räty olivat teettäneet paikallisen, anonyymin kyselyn Haapaniemen ja Keskuskoulun opettajille. Sen mukaan 14 prosenttia opettajista oli kokenut kiusaamista.

”Opettajien kiusaamiseen pitäisi puuttua yhtä suurella tarmolla kuin oppilaidenkin kiusaamiseen. Opettajalla kuuluisi olla luokassa se viimeinen sana, huutamalla ja ääntä korottamalla ei pitkälle päästä. Paras ote oppilaisiin saadaan jämäkästi huumorin avulla”, nuoret kirjoittivat.

Rikos vaikuttaa koulutuspaikan valintaan. Jälleen aihe, josta en muista juttuja lukeneeni. Viitasaarelainen nuorukainen katui viimekesäistä törttöilyään: autovarkaus ja viritetty mopo veivät haaveet logistiikan opintojen aloittamisesta. Tuomioiden takia hän saa ajokortin vasta 19-vuotiaana.

Pohjoisen Keski-Suomen kansanedustajaehdokkaiden lisäksi koululais-Seudun kiinnostaviin haastateltuihin kuuluivat muiden muassa tähtitiedettä harrastava kahdeksasluokkalainen ja yhdeksäsluokkalainen vajaan kahden kuukauden ikäisen vauvan äiti, joka ”pikku hiljaa suorittaa itsenäisesti opiskellen opintojaan loppuun”.

Koululais-Seutu osoittautui erinomaiseksi ikkunaksi nuorten maailmaan. Keskisuomalaisessa samaa tehtävää hoitaa joka toinen perjantai ilmestyvä Nuoret-sivu.

14–18-vuotiaille suunnatun sivun jutut ovat samanikäisten nuorten itsensä ideoimia ja toteuttamia alusta loppuun saakka. Sivua tekee noin 15 nuorta toimittajaa Essi Rikaman ohjauksessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.