Kouluille terveet tilat

Vanhojen koulurakennusten sisäilmaongelmat ovat nykyisin arkipäivää aivan liian monille koululaisille ja opettajille. Kun kiinteistöjä aletaan tutkia, niiden rakenteista paljastuu usein niin suuria vaurioita, ettei tällaisia kouluja kannata enää peruskorjata.

Silloin voidaan yrittää sinnitellä eteenpäin vanhoissa tiloissa ilmanpuhdistimien avulla ja toivoa, että ne helpottavat sisäilmaoireista kärsiviä sekä estävät muita sairastumasta. Ihmisten terveyden kannalta parempia vaihtoehtoja ovat opetuksen siirtäminen väliaikaisiin puhtaisiin tiloihin tai uuden koulun rakentaminen.

Myös Saarijärvellä, Karstulassa, Kyyjärvellä ja Perhossa on jouduttu puntaroimaan näitä vaihtoehtoja. Perhon Möttöseen valmistui uusi koulu toissa vuonna. Ensi vuonna Perho aikoo aloittaa 1,4 miljoonalla eurolla uuden alakoulun rakentamisen kirkonkylään.

Karstulan valtuusto on tehnyt periaatepäätöksen uuden yhtenäiskoulun rakentamisesta. Saman katon alle aiotaan panna koko kouluväki esikoululaisista lukiolaisiin. Ensi vuodelle uuteen kouluun on varattu vain suunnittelurahaa.

Myös Kyyjärvellä suunnitellaan uudisrakennusta alakoululle. Siellä koulu on ajateltu hankkia leasing-menettelyllä, jossa kunta ei itse omistaisi tiloja.

Saarijärvellä yli sata lasta hoitajineen pääsee keskustassa uuteen päiväkotiin tammikuussa. Silloin myös Lanneveden koulu ja kylän päivähoitolapset siirtyvät uuteen rakennukseen, joka on tehty siirrettävistä elementeistä sisäilmaongelmaisen vanhan kyläkoulun viereen. Kaupunki on vuokrannut tilat viideksi vuodeksi ja hankkinut sinne uudet kalusteet.

Jos Lanneveden uudet koulu- ja päiväkotitilat osoittautuvat yhtä toimiviksi kuin miltä ne näyttävät, on mielenkiintoista seurata, siirretäänkö rakennus todella pois viiden vuoden kuluttua vai haluaako kaupunki jatkaa vuokra-aikaa tai peräti ostaa tilat.

Kaupungin päättäjät ratkaisevat Lanneveden koulun kohtalon, kun he linjaavat, kuinka monta koulua Saarijärvellä toimii pysyvämmin. Puhetta on ollut uudesta aluekoulusta, johon koottaisiin Linnan, Tarvaalan ja Lanneveden oppilaat. Jos tähän päädytään, koulun paikasta käydään kova vääntö.

Lukion kolmelle luokkahuoneelle, joissa oireillaan pahasti, järjestetään alkuvuodesta väliaikaiset tilat Saarijärven keskustasta.

Ensi vuodelle on varattu rahaa myös uuden lukion suunnitteluun.

Jos koulussa tulee joka päivä pää kipeäksi tai olo on jatkuvasti tukkoinen ja väsynyt, kuntien toimet sisäilmaongelmien ratkaisemiseksi tuntuvat toteutuvan kovin hitaasti. Kiinteistöjen kuntotutkimukset, väliaikaisten tilojen hankkiminen sekä uusien koulujen suunnittelu vievät yllättävän paljon aikaa – ja rahaa. Siihenkin kuluu aikaa, kun suunnitelmista ja rahoista pitää tehdä päätöksiä kuntien eri lautakunnissa, hallituksissa ja valtuustoissa.

Toivottavasti yhdenkään kunnan päättäjät eivät lykkää koululaisten pääsyä terveisiin tiloihin säästösyistä. Ei, vaikka kuntien talous on nyt tosi tiukalla. Tässä asiassa päättäjillä on vastuu lasten ja muun kouluväen terveydestä.

Kirjoittaja on aluetoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.