Koulusta soppajonoon?

Tulevaisuus ei ole vaikuttanut nuoren näkökulmasta koskaan näin huonolta kuin tällä hetkellä. Jatkuvat uutiset yt-neuvotteluista ja irtisanomisista ovat ilkeää luettavaa. Miksi edes opiskella, jos työtä ei ole tarjolla?

Tämä kysymys on pyörii varmasti monen nuoren päässä. En koe tilannetta kuitenkaan niin toivottamana.

Ensinnäkin Suomessa olevat niin sanotut suuret ikäluokat ovat lähitulevaisuudessa siirtymässä eläkkeelle. Tämä tulee vapauttamaan suuren määrän työpaikkoja monilta eri aloilta. Jopa tällä hetkellä joillakin aloilla on työvoimapulaa. Esimeriksi lääkäreille ja sairaanhoitajille riittää töitä, kertovat tilastot.

Ehkä nämä työt eivät ole jokaiselle mieluisia, mutta mielestäni jokaisen kuuluu joskus elämässään tehdä töitä, jotka eivät ole niin se oma juttu. Eri alojen töitä ja hanttihommien tekijöitä oppii arvostamaan enemmän oman kokemuksen kautta.

Toiseksi nykyään maailma on todella globalisoitunut. Internetin välityksellä pystyy olemaan yhteydessä toiselle puolelle maailmaa silmänräpäyksellä ja lentämään jopa kahdeksassa tunnissa. Mikä siis sitoo meitä – suomalaisia osaajia – tänne kotimaahan?

Suomessa on korkeatasoinen koulutus ja uskon, että osaamistamme halutaan ulkomaille kasvaviin ja investointeja tekeviin yrityksiin.

Kolmanneksi Suomeen kohdistuvat investoinnit ovat lisääntymässä hitaasti, mutta varmasti. Tästä voidaan antaa hyvänä esimerkkinä Äänekosken tehdas ja Saloon tuleva puhelinvalmistaja. Vaikkakin nämä ovat yksittäistapauksia, niin en olisi voinut kuvitella tämänlaisia uutisia muutama vuosi sitten.

Ihmisten ei pitäisi jumittautua synkkiin uutisiin vaan nähdä uudet mahdollisuudet. Kuten keksijä Thomas A. Edison on joskus sanonut: ”Tilaisuus jää monelta huomaamatta, koska sillä on yllä haalarit ja se näyttää työnteolta”.

Kirjoittaja opiskelee toisella vuositasolla Schildtin lukion Viitaniemen toimipisteessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.