Kovaa peliä Jämsässä – kaupunkilaiset unohtuivat

Jämsässä pelataan kovaa peliä Pirkanmaan puolesta. Kaupungin uutta suuntausta on tähän mennessä linjannut kaupunginjohtaja - jo ennen poliittista päätöksentekoa. Hetkittäin tuntuu unohtuvan se, kuka Jämsässä kaapin paikan oikein päättää.

Valta kuuluu kaupunkilaisia edustaville poliittisille päättäjille. Nyt kylällä liikkuu tietoja siitä, kuinka korkealla linjataan suuntia, joista pitäisi puhua ensin päättäjien pöydissä. Ja ennen kaikkea matalalla: ihan ruohonjuuritasolla meidän tavallisten jämsäläisten kanssa.

Viime syksynä kyselin asian tilaa kaupunginjohtajalta toimittajana ja kaupunkilaisena: sain vastauksen, että esillä on ensin paljon tärkeämpiä asioita. Nyt päätöksentekoon on aikaa reilut pari viikkoa – eikä kaupunkilaisia ole kuultu asiassa vieläkään. Jämsässä ei ole järjestetty asiasta ainoatakaan kuulemistilaisuutta. Monissa muissa kunnissa vastaavat ovat rutiinia jo paljon pienemmissäkin asioissa.

Oma kuulemistilaisuutensa olisi tullut järjestää jokaisessa Jämsän taajamassa. Tilaisuuksia tarvitaan myös siksi, että kaupunkilaiset ymmärtäisivät, mistä linjataan ja miksi. Nyt monet kaupunkilaiset luulevat, että yhä on kyse erikoissairaanhoidosta, vaikkei sillä ole asiassa juurikaan merkitystä.

Vaikea päätös on muuttumassa farssiksi. Koska kaupunkilaisia ei ole kuultu, ei poliittisilla päättäjillä ole kaupunkilaisten antamaa selkänojaa päätöksenteolleen. Samalla Pirkanmaasta luodaan kuvaa uljaana prinssinä, joka ratsastaa pelastamaan Jämsän nykyajan talouskurimuksesta. Kysymättä jää, että pelastamaan minne? Etelämmäksi meitä ei saa, vaikka kuinka tahtoisimme.

Esillä olevia faktoja valikoidaan, ja useat päättäjät ovat kuvailleet kuinka päätöstä ajetaan kuin käärmettä pyssyyn. Vain harvat ovat mylläkässä osanneet tai halunneet kertoa kantaansa, ja jotkut ovat ilmoittaneet päättävänsä vasta viime metreillä. Demokraattisen päätöksenteon kannalta sekin on kyseenalaista: koska päättäjät eivät kerro ja perustele kantojaan etukäteen, eivät kaupunkilaiset voi niitä juurikaan kommentoida.

Vastahakoisesti on todettava myös tämä: ilmassa on myös jonkinlaista kostomentaliteettia, erikoista ylpeyttä siitä, kuinka Jämsän on itse saatava sanella ehtonsa. Yhteistyö ei kuitenkaan tule toimimaan niin – ei suuntaan eikä toiseen.

Kaupunki ei ole kuullut omiaan, mutta esillä on ollut kaksi kaupunkilaiskyselyä: Keskisuomalaisen Tietoykkösellä teettämä tieteellisesti pätevä kyselytutkimus ja Aamulehden järjestämässä keskustelutilaisuudessa tehty kysely. Ensimmäisessä asiaa kysyttiin puhelimitse väkijoukolta, joka vastaa maantieteellisesti ja ikäjakaumaltaan Jämsän väestöä. Valtaosa tahtoi Keski-Suomeen. Jälkimmäisessä kyse oli yhdessä Aamulehden tilaisuudessa tehdystä muutaman kymmenen henkilön vapaamuotoisesta kyselystä, jossa enemmistö tahtoi Pirkanmaalle. Jokainen voi tehdä rinnastuksista omat johtopäätöksensä.

Median tehtävä on toimia vallan vahtikoirana. Medioiden vastuulla ei kuitenkaan voi olla se, että Jämsän päätöksenteko perustuu kaupunkilaisten mielipiteisiin. Se on kaupungin tehtävä.

Maakunnan vaihtuminen koskisi jokaista jämsäläistä monella eri tavalla: muun muassa sosiaalipalvelut olisi myllättävä kokonaan uusiksi, pelastuslaitos vaihtuisi ja yhdistysten sekä seurojen toiminta mullistuisi. Kustannukset olisivat merkittäviä.

Meiltä jämsäläisiltä ei ole kysytty, mutta me voimme kertoa mielipiteemme silti. Kuntapäättäjien puhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet kerrotaan kaupungin kotisivuilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.