Kovalainen olisi Alonson ratkaisu

Kaksinkertainen formula ykkösten maailmanmestari Fernando Alonso on kiperän tilanteen edessä. Hän on häviämässä mestaruustaistelun tallikaverilleen Lewis Hamiltonille, joka vie tittelin ensimmäisellä F1-kaudellaan. Kun vielä välit työnantajan kanssa ovat riitaiset, on espanjalainen ajolähtötilanteessa. Alonso ei ole toivottu kuljettaja McLarenilla ensi vuonna.

Vaan minne Alonso lähtisi? Ferrarille on tie pystyssä, joten mies haluaa takaisin Renaultille. Mutta McLaren ei päästä sopimuksen alaista Alonsoa Renaultille ellei saa tilalle lähes yhtä kovaa kuljettajaa. Ratkaisuksi nousee Heikki Kovalainen. Suomussalmelainen osoitti Japanin Grand Prix'n toisella sijalla, että hänen vauhtinsa riittää palkintopallille. F1-katraan mukavin mies Kovalainen olisi mitä parhain tallikaveri Hamiltonille, joka nyt jo osoittaa diivan elkeitä. Hamilton ei halua rinnalleen Alonson kaltaista tuittupäätä, vaan lojaalin kakkoskuljettajan, joka ymmärtää asemansa F1-maailman uuden lemmikin tallikaverina. Kovalainen ja Hamilton olisi ihanteellinen kuljettajakaksikko McLarenille.

Alonso puolestaan pääsisi Renaultilla taas palvotuksi ykköskuljettajaksi. Alonsolle paluu Flavio Briatoren huomaan olisi kuin kotioven saranan narauttaisi. Silloin olisi rauha maassa ja kaikilla egoilla oma pesä.

HAMILTON voi sinetöidä historiallisen maailmanmestaruuden jo ensi sunnuntaina Kiinassa. Hänelle riittää MM-titteliin toinen sija, jos Alonso ei voita Shanghain GP-kisaa. Eikä Hamilton tarvitse välttämättä enää pisteen pistettä. Alonsolla ja Kimi Räikkösellä se tarve lisäpisteisiin on.

Hamilton on Jumalan lahja formula ykkösille ja sen mogulille Bernie Ecclestonelle. Värillinen maailmanmestari on yhtä kova juttu F1:lle kuin Tiger Woods on golfille. Jos Hamilton vielä onnistuu viemään maailmanmestaruuden tulokaskaudellaan, karistaa F1 kertaheitolla tylsän, taantuvan ja paikalleen jämähtäneen leiman tuotteestaan. F1 on jälleen dynaaminen laji.

Formula ykkösillä on ihmeellinen taipumus nousta kiinnostavaksi lajiksi aina, kun sitä uhkaa urheilullinen näivettyminen. Hamilton on parasta mitä lajille on tapahtunut moneen vuoteen. Ja Japanin GP-kisa on parasta mitä MTV3 voi toivoa maksukanavalleen. Ketään ei harmita jos missaa kilvanajoltaan köyhän GP:n, mutta Fujin kisan kaltainen tapahtumien vyörytys on nähtävä suorana.

KOVALAINEN ja Räikkönen tekivät eilen suomalaista autourheiluhistoriaa. Koskaan aikaisemmin ei kaksi suomalaista kuljettajaa ole seissyt yhtä aikaa palkintopallilla F1-kisan jälkeen. Formula ykkösten MM-sarja kuuluu urheilussa kolmen suuren sakkiin jalkapallon MM-lopputurnauksen ja kesäolympialaisten kanssa. F1-lähetykset keräävät maailmanlaajuisesti käsittämättömän valtavia katsojamääriä. Kovalainen ja Räikkönen ovat maailman tunnetuimpia suomalaisia. Tero Pitkämäki on tunnettavuudessaan nobody F1-kuljettajiin verrattuna.

Formula ykkösten arvostus ja painoarvo on maailmalla omaa luokkaansa. Se pitäisi suomalaisten muistaa, vaikka ei formuloista välittäisikään.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen urheilutoimituksen esimies

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.