Kreikan ja Yellenin show

Kreikka hallitsee edelleen viikon asialistaa, vaikka pelastusohjelman neljän kuukauden pidennys helpotti markkinapaineita. Tiistai-iltana valokeilaan käveli Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Janet Yellen, joka puhui senaatin pankkivaliokunnalle. Joka sana ja äänenpainotkin punnittiin, sillä Yhdysvaltain keskuspankin odotetaan luopuvan varovaisesta korkoarviostaan kokouksessaan runsaan kahden viikon kuluttua.

Koronnostoarvion muutos merkitsisi sitä, että kesäkuussa alkaa jenkkien ohjauskorko nousta. Markkinoilla koronnosto tietysti hinnoitellaan heti kun keskuspankki muuttaa korkolausumaansa. Se näkyy myös euron hinnassa, joka viime päivinä on ollut 1,13 dollarin paikkeilla. Euroopassa ei keskuspankin ohjauskoron nostosta puhuta pitkiin aikoihin.

Euroopassa on väitetty, ettei Kreikka enää aiheuta isoja ongelmia markkinoilla. Aika tavalla se kyllä keikutti markkinoita viime viikolla ihan kansainvälisesti, kunnes ohjelman pidennyksestä sovittiin. Tämä väliaikaratkaisu merkitsee käytännössä sitä, että Euroopan keskuspankki ei rajoita uhkauksiensa mukaisesti kreikkalaispankkien rahoitusta toistaiseksi.

Ukrainan tilanne ja mahdolliset lisäpakotteet Venäjää ja separatisteja vastaan ovat tietysti pysyvä asialistan aihe. Pientä yritystä viimeisimmän sopimuksen noudattamisesta on näkyvissä, mutta kovin vähän vakuuttavaa se vielä on.

Suomen taloudesta tällä viikolla saadaan työttömyysluku tammikuulta ja tuorein kuluttajabarometri. Ensi viikko alkaa alustavalla tiedolla bruttokansantuotteen kehityksestä viime vuonna. Euroalueen bkt kasvoi ennakkotiedon mukaan viime vuoden loppuneljänneksellä 0,3 prosenttia ja koko viime vuonna 0,9 prosenttia. Suomi ei noihin lukuihin yllä. Se kuuluu nollan ympärillä olevaan kerhoon, jossa ovat myös Italia ja Ranska.

Yhdysvaltain alustavaa kasvulukua viime vuoden lopulta korjattaneen alaspäin, mutta vuosikasvu jää päälle kahden prosentin. Kasvu hyytyi viime vuoden loppua kohti ja tammikuussa ainakin vähittäiskauppa näytti jatkavan suhteellisen reipasta putoamista.

Torstaina Euroopasta saadaan tuoreimmat elinkeinoelämän ja kuluttajien luottamuslukemat. Kuluttajaluottamus on paranemassa selvästi ja vähittäiskaupan luottamus myös. Suomessa sillä saralla ei kauniita lukuja löydy. Siitä pitää huolen jatkuva julkisten menojen leikkaustarpeista käytävä keskustelu, joka vain kiihtyy vaalien lähestyessä.

Kyllä kepu-kammo on kamala asia. Muuta ei voi sanoa hallituksen sote-sopasta. Sosiaali- ja terveydenhoitopalvelujen yhdistäminen saman hallinnon alle onkin syytä aloittaa sairaalapiiritasolla, joka merkitsee maakuntatasoa. Eri asia, kuinka demokraattinen sekään muutos on ilman että kansalaiset pääsevät valitsemaan päätöksentekijät, mutta perustuslakivaliokunta näkyy sen hyväksyvän.

Sosiaali- ja terveydenhoidon nivominen sujuvaksi on suuri asia silläkin tasolla. Niillä toiminnoilla on aivan eri näkökulma ja lähestymistapa, sanoo tässä nimimerkki läheltä asiaa seuraava.

Suomen metsäteollisuus on huolissaan puun tulevasta hinnasta ja etenkin bioenergian tuesta, joka voi pahimmillaan nostaa energiapuun hintaa. Nykyisillä kuitupuun hinnoilla metsänomistaja ei todellakaan palkoille pääse, tuskinpa kuitupuuta kuitenkaan bioenergiaksi kaksisesti menee. Metsäteollisuuden kannattaa toki muistaa, että myös metsänomistajat ovat laskutaitoisia.

Kirjoittaja on taloustoimittaja ja Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.