Kreikka hapatti näkemykseni

Voiko sijoittajan näkemys nopeammin hapantua? Viikko sitten maanantaina kommentoin eräässä arkipäivisin ilmestyvässä talouslehdessä, kuinka EU-johtajien raamisopimus euroalueen velkakriisin ratkaisemiseksi vakauttaisi markkinoita. Haastattelu oli tehty myöhään iltapäivällä edellisenä perjantaina, ja maanantaiaamuna se oli vanhentunut.

Syynä nolouteeni oli Kreikan pääministeri Geórgios Papandréou. Hänhän yllätti kaikki sanomalla, että Kreikassa kansa saa äänestää pelastuspaketin kohtalosta. Se oli yllättävä veto, sillä kaikki uskoivat paketin pitävän ilman venkoiluja. Euroopassa riehuu velkakriisi, ja hallitukset taistelevat sitä vastaan. Tässäkään sodassa ei äänestetä. Tiukassa paikassa vaaditaan nopeita ratkaisuja ja päätöksentekijä kantaa vastuunsa. Se kuuluu pääministerien luontoisetuihin.

Onneksi kansanäänestysaie haudattiin nopeasti. Toivottavasti Kreikan huuhailun vaikutukset reaalitalouteen jäivät pieniksi. Jos olisi kuukausi vielä jahkailtu, olisi moni investointi jäänyt tekemättä ja joulukauppa olisi jäänyt vaisuksi. Voi niin vieläkin käydä.

Kreikan tulipalo levisi Italiaan, kun kreikkalaiset olivat nävertämässä reikiä palomuuriin. Italian korot nousivat rajusti. Keskiviikkona Italian kymmenvuotiaan valtiolainan hinta, ei siis korko, laski pahimmillaan viisi prosenttia eli enemmän kuin osakekurssit. Elämme historiallisia aikoja. Koskaan aiemmin eivät sijoittajat ole joutuneet pakkomyymään euromaan velkakirjoja sen takia, että niiden riski on kasvanut liian suureksi.

Pääministeri Silvio Berlusconin eroilmoitus ei markkinoita rauhoittanut. Päätös on merkittävä, sillä pääministerinä hän on pystynyt luistelemaan korruptio- ja seksiskandaalisyytteistä. Luulen, että hänen kasvoilleen jouduttiin ruiskuttamaan toinenkin vahakerros, jotta pelimiehen ilme pysyi kasassa.

OSAKEKURSSIT LASKIVAT lujaa kreikkalaisten hölmöilyn seurauksena. Lokakuun nousu hupeni. Juuri kun minäkin menin sanomaan, että nyt voidaan pitkästä aikaa kiinnittää huomio makrotalouteen, yritysten tuloksiin ja arvostusasioihin. Tuntui kuin olisi riuhtaistu juoksijaa henkseleistä. Selkäpuolelta.

Kreikkalaisten toilailuista saattaa tosin olla hyötyäkin. Sijoitusasioissa käy usein niin, että ensimmäinen yllättävä asia aiheuttaa rajun reaktion, mutta seuraavat eivät enää paljoa hetkauta. Terrori-iskut olkoot rujo esimerkkini. WTC-isku ensimmäisenä ja rajuimpana veti kaikki hiljaisiksi ja aiheutti kosolti hermoilua. Sitä seuranneet Lontoon ja Madridin pommi-iskut eivät osakkeita muutamaa tuntia kauempaa säikäyttäneet, niin ikäviä kuin ne olivatkin.

Niin voi käydä nytkin. Jos joku alkaa pullikoimaan yhteisiä päätöksiä vastaan, hänet pannaan ojennukseen. Sooloilulle ei ole nyt tilaa. Kukaan ei halua kokea Papandréoun kiirastulta. Hän joutui eroamaan, kun omatkin koirat alkoivat hampaitaan esitellä. Uutisia ja käänteitä on parin viikon mittaan riittänyt. Edes kreikkalainen runoilija ei olisi keksinyt yhtä mielenkiintoista draamaa, mitä valtakabineteissa koettiin.

Kirjoittaja on sijoittamisen ammattilainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.