Kreikka kaatuu ulos eurosta

Kreikan pyristely talousongelmissa jatkuu kolmatta vuotta. Euromaat ovat tukeneet maata lainaohjelmilla, mutta viime viikonvaihteen vaaleissa kreikkalaiset ”äänestivät” itsensä ulos eurosta. Maahan ei synny pitkäaikaista säästäjähallitusta.

Euromaissa kärsivällisyys on loppunut. Suomalaiset eivät halua antaa lisää lainaa kreikkalaisille, kun nyt on selvää, että velkoja ei ole tarkoituskaan maksaa takaisin.

Saksalaiset ovat nyt ratkaisijoita. Sielläkin pinna on myös lopussa. Kreikka ei ehkä saa enää lisää rahaa, jos elintason lasku tulojen mukaiselle tasolle ei maistu. Lainarahalla eläminen loppuu.

Kreikka joutuu luultavasti lähikuukausina ulos eurosta. Edessä on raju poliittinen ja taloudellinen kaaos. Kun ulkomailta ei tule lainaa, valtion ja kuntien palkanmaksurahat loppuvat. Eläkkeitä ei tule tileille. Ja pankkeja saattaa kaatua, jolloin rahoja ei saa kreikkalaispankeista ulos edes omalta tililtä.

Kreikan kaaos heijastuisi myös muuhun Eurooppaan. Sen euroalue kestäisi. Kreikan putoaminen pois eurosta jopa tervehdyttäisi euroaluetta. Näin tulisi selväksi, että jokainen maa vastaa itse omasta taloudestaan. Euroalue ei ole tuki- ja tulonsiirtojärjestelmä.

Vain tämä periaate mahdollistaa tulevaisuudessa yhteisen rahan useammissa eri Euroopan maissa.

Euroalue supistuu lähivuosina todennäköisesti Kreikan lisäksi useilla mailla.

Espanjan taloudellinen ja yhteiskunnallinen tilanne on nyt toivoton. Työttömyys on kivunnut jo lähes 25 prosenttiin.

Kehittyneen maan valtiontalous ei kestä näin korkeaa työttömyyttä pitkää aikaa. Suomikin devalvoi 1990-luvun alussa, kun työttömyys kävi 20 prosentissa.

Espanjan kriisi syvenee lähikuukausina. Maa joutui jo kansallistamaan ensimmäisen pankin, Bankian, ja edessä voi olla lisää samanlaisia pelastusoperaatioita. Pankit ovat lainoittaneet aikanaan ylikuumentuneita kiinteistömarkkinoita. Nyt kun talojen arvot ovat romahtaneet, lainat ja niiden vakuudet ovat jättiongelma.

Euromaat eivät voi kannatella Espanjaa lainaohjelmilla. Euroopan keskuspankin EKP:n massiivinen setelerahoitus prosentin korolla pitää pankkeja euroalueella pinnan yläpuolella, mutta espanjalaispankkeja se ei pelasta.

Mikään yllätys ei olisi, jos Espanja irtautuu eurosta 3–4 vuodessa.

Myös Portugali, Irlanti ja ehkä Italia voivat olla samalla tiellä.

Kriisissä on pohjimmiltaan kyse siitä, että monissa maissa on eletty edullisen lainarahan turvin yli varojen. Yhteinen raha euro on tuonut pettävän edun. Niinpä rahaa lainattiin ja uskottiin voimakkaan kasvun hoitavan velat.

Kun kasvu pysähtyi, lainavuori jäi.

Kreikassa ja Espanjassa talous kutistuu, jolloin lainavuori suhteellisesti vain kasvaa.

Kreikka ei velkojaan maksa, joten tappiot tulevat lainoittajille. Pankit ympäri Euroopan ja maailman ovat kärsijöitä. Suomen ei pidä suostua siihen, että Eurooppaan rakennettaisiin ylikansallinen pankkitukijärjestelmä.

Pankkien valvonta on kansallista. Jokaisen maan asia on pakkotilanteessa tukea vain oman maansa pankkeja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.