Kreikka takarajalla

Kreikalla on alle kaksi viikkoa aikaa päästä rahoittajiensa kanssa sopuun nykyisen tukirahoituksen viimeisen erän maksusta. Jos se ei onnistu, Kreikan valtio ei pysty maksamaan valuuttarahastolle kuun lopussa erääntyviä lainojaan eikä liioin hoitamaan kotimaisia palkkoja ja eläkkeitä kunnialla. Ihan pikkujuttu se ei ole globaaleille rahoitusmarkkinoillekaan.

Koko ajan on väitetty, että uusi Kreikka-kriisi on jo hinnoiteltu markkinoilla, mutta niinpä vaan sitä on vasta nyt alettu hinnoitella. Hyvän luottoluokituksen maiden lainakorot laskevat taas, kun rahaa siirretään niihin turvaan riskialttiimpien maiden lainoista ja pörssit hermoilevat.

Torstaina ovat koolla euroalueen valtiovarainministerit ja Euroopan keskuspankki pohtinee, mitä se tekee kreikkalaispankkien hätärahoitukselle, jonka varassa maa on elänyt jonkin aikaa. Tasan viikkoa myöhemmin kokoontuvasta EU-huippukokouksesta uhkaa tulla taas kerran kriisikokous.

Sen enempää kansainvälinen valuuttarahasto kuin Eurooppakaan eivät Kreikka-ongelmasta eroon pääse ja kun Yhdysvalloilla on geopoliittinen intressi pitää Kreikasta kiinni, kaiken uhoilun jälkeen jokin ratkaisu syntynee.

Tällä viikolla puolestaan jo keskiviikkoiltana Suomen aikaa markkinoilla hiljennytään kuuntelemaan Yhdysvaltain keskuspankkia. Tuoreimmat taloustilastotiedot juoruavat talouskasvun jonkinasteisesta piristymisestä. Ohjauskorkoonsa keskuspankki ei koske, mutta pääjohtaja Janet Yellenin sanat punnitaan tarkkaan.

Suomen talous jatkaa nollakategoriassa. Huhtikuu oli heikko ja vaikka rakentamisessa ja palveluissa pientä piristymistä näkyykin, lomakausi alkaa apeissa tunnelmissa.

Tänään saadaan investointitiedustelun tulokset. Siinä pitäisi näkyä jo vähän valoa. Keskiviikkona valtiovarainministeriö kertoo uusimman ennusteensa taloudesta ja se on ruma. Ensi viikon puolivälissä tulevat tuoreimmat työttömyysluvut.

Maan hallitus saa nyt päivittäin tulikivenkatkuisia terveisiä strategiaohjelmastaan. Kesän aikana strategian on muututtava käytännön toimenpideohjelmaksi, joten terveisten aika onkin juuri nyt. Helppo työ ei hallituksella edessä ole. Ihan hetki kannattaisi vielä pohtia myös joitakin strategiatavoitteita, sillä valtiolla on velvoitteita, joita pakoon se ei kuitenkaan pääse.

Työmarkkinoilla sen sijaan sovittiin kustannuskilpailukyvyn parantamisesta jo kolmanneksi vuodeksi perättäin. Etenkin suhteessa Saksaan kilpailukyvyn rapautumisesta on aika iso osa korjautumassa. Tosin kilpailukyvyn suurimmat ongelmat lienevät muualla kuin palkoissa.

Kirjoittaja on taloustoimittaja ja Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.