Kriittisiä tietoja julki tällä viikolla

Yhdysvaltain keskuspankin mukaan jyrkin talouden alamäki on ohitse, mutta heikkous jatkuu. Se arvio pitää markkinat iloisina, mutta tavallisille ihmisille se ei tiedä helpotusta. Lähipäivinä saadaan liuta uutisia, jotka vaikuttavat kaikkien mielialoihin. Yhdysvaltain suurpankkien stressitestin tulokset saadaan näillä näkymin torstaina ja samana päivänä Euroopan keskuspankki pudottaa hiukan ohjauskorkoaan ja kertoo, mihin muihin toimiin se ryhtyy. Perjantaina tulevat tuoreet tiedot jenkkityöllisyyden tilasta.

Teollisuus niin Euroopassa kuin Atlantin takana arvioi jenkkikeskuspankin ja osakemarkkinoiden tapaan, että synkin kuoppa on ohittumassa. Hyvä merkki on sekin, että kauan ylikapasiteetista kärsineen autoteollisuuden rakennemuutos näyttäisi lopulta alkavan. Amerikkalaisjätti Chrysler pantiin jo velkasaneeraukseen. Fiat aikoo Chryslerin osaomistajaksi edelleen ja italialaisyhtiön suosta nostanut Sergio Marchionne haluaa perustaa Eurooppaan kokonaan uuden jättiyhtiön Fiat Autosta, GM Euroopasta ja Chryslerin osista.

KUITENKAAN TÄMÄN kasvukuopan rankin tekijä eli rahoitusmarkkinat eivät ole vielä vakaat saati toimivat ja lisäpääomia tarvitaan, sillä yritysjärjestelyt ja konkurssit iskevät nyt suonta. Lisäpainona maailmantalouden niskassa on influenssaepidemia. Kansallisen tason elvytys pitää kansainvälinen kaupan surkeana. Kasvussa ovat varmuudella kaikkialla työttömyys, konkurssit ja pankkien luottotappiot. Toisaalta julkista rahaa tilanteen tasapainottamiseen on käytetty eri puolilla maailmaa niin järjettömän paljon, että täytyy sen jossakin alkaa näkyä.

Ensimmäisellä vuosineljänneksellä jenkkitalous sukelsi alustavien tietojen mukaan edelleen lujaa, eurooppalaisittain laskien 1,5 prosenttia edellisneljänneksestä ja 2,6 prosenttia vuodentakaisesta. Surkeudessa oli kuitenkin myös hyviä merkkejä. Kuluttajat ovat olleet ostoksilla ja varastot pienentyneet voimakkaasti.

Tämän viikon lopulla tulevat jenkkien työttömyystiedot huhtikuulta. Edelliskuussa työttömyysprosentti oli jo 8,5. Euroalueella työttömyys oli maaliskuussa jo 8,9 prosenttia ja kokonaistuotannon muutos tulee jäämään selvästi amerikkalaisnotkon alapuolelle. Saksan hallitus ennustaa maan talouden supistuvan tänä vuonna kuusi prosenttia.

Euroopassakin kuitenkin bisneksen ja kuluttajien luottamuksen alamäki näyttää pysähtyneen ainakin toistaiseksi, mutta heikkoja lukemat ovat.

INFLAATIO EUROALUEELLA pysytteli huhtikuussa 0,6 prosentissa ja deflaation uhka on todellinen. Miinukselle inflaatio painuu ilman muuta ainakin kesän ajaksi. Mitä useampi kuukausi miinuksella mennään, sitä todennäköisempää on että siellä myös pysytään.

Torstaina kuullaan, aloittaako myös Euroopan keskuspankki valtionlainojen ja yrityslainojen ostot markkinoilta. Yritysrahoituksen hinta on nyt liian kova, mutta tarve huutava. Suomessakin pehmeimpään vaihtoehtoon eli työeläkkeen takaisinlainaukseen oikeutetut ja sille vaadittavan täysvakuuden löytäneet yritykset ovat lainansa jo ottaneet ja jäljellä ovat vain kovat vaihtoehdot.

Kirjoittaja on taloustoimittaja ja Keskisuomalaisen avustaja.