Kruunaa päiväsi huuhaalla

Tämän kolumnin aihepiiri on Huuhaa. Huuhaa taas on termi, jota käytetään perättömistä, epätieteellisistä väitteistä ja uskomuksista. Sana juontaa juurensa englannin kielisestä Hoo-ha -termistä, joka merkitsee meteliä ja monenlaista hässäkkää.

Itselleni Huuhaasta tulee mieleen laulaja-kirjailija-taiteilija Martti ”Huuhaa” Innanen, joka ei kuuleman mukaan ollut kovin mieltynyt lempinimeensä.

Suomen Skepsis ry myöntää vuosittain Huuhaa-palkinnon taholle, jonka se katsoo vakiinnuttaneen näennäistieteiden asemaa. Television puolelta palkinnon on saanut viime vuonna TV-ennustajat.

Kun kuulin tästä, arvelin heti, ettei moisia enää edes ole olemassa. Olin varsin väärässä, kuten niin monasti muulloinkin. Tietämättömyyteni johtuu pitkälti siitä, että päivärutiineihini ei kuulu television katselu aamuisin. Sub nimittäin näyttää kahdeksasta kymmeneen Astral TV:tä, ja Ennustaja-TV:tä puolestaan voi seurata Jimiltä, Neloselta ja Liviltä aamuyön pikku tunteina.

Pikku googletus paljastaa, että sarjoista ollaan montaa mieltä. Toiset ovat valmiita lähes ristiinnaulitsemaan nuo nimenomaan huuhaaksi uskomansa tuotannot. Toiset taas löytävät niistä lohtua ja viisautta päiviinsä.

Näin huuhaan ja siihen liittyvien Innasen ja ennustajien innoittamana ajattelinkin antaa vinkin päivään. Viettäkää tätä kesäpäivää tekemällä jotain, missä ei ole mitään järkeä tai syvällistä tarkoitusperää. Jotain sopivalla tapaa huuhaata, jota et olisi ehkä tullut arvanneeksi - tai ennustaneeksi - ennalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.