Kuinka pitserian puolustajista tehtiin turkisten töhrijöitä

Jyväskylän seudulla on kahden viikon sisällä tehty kaksi mieliä ja kieliä kuohuttanutta iskua yritystoimintaa vastaan. Pari viikkoa sitten vaajakoskelaisen pitserian ikkunat rikottiin kahdesti saman viikonlopun aikana. Kahdeksan vuoden aikana ravintolan ikkunat on rikottu toistuvasti, yhteensä jo parikymmentä kertaa.

Pitserian nimi ja omistaja ovat vaihtuneet, mutta ikkunat helisevät yhä. Poliisikin on lopulta kirjannut turkkilaissyntyisiä omistajia vastaan tehdyt teot rasistisiksi rikoksiksi.

Toinen runsaasti julkisuutta saanut isku tehtiin keskiviikkona aamuyöllä. Jyväskylän yläkaupungilla sijaitsevan turkisliikkeen ikkunat hajotettiin ja ikkunat sekä seinät värjättiin verenpunaisilla maaliroiskeilla. Ikkunaan kirjoitettiin Eläinten vapautusrintamaan viittaava teksti: "EVR - Sota jatkuu".

Myös kyseistä turkisliikettä vastaan on isketty vuosien saatossa lukuisia kertoja. Jälki on usein ollut samanlainen: maalia ja rikottuja ikkunoita.

KUN KESKUSTELLAAN maahanmuuton ja turkistarhauksen kaltaisista kiivaita tunteita herättävistä asioista, liian usein tosiasioilla ei ole mitään merkitystä. Keskisuomalaisen verkkokeskustelussa epäiltiin tuoreeltaan, että Vaajakosken pitserian puolustajilla olisi yhteyksiä turkisiskun tekijöihin.

Ikään kuin näitä asioita voisi mitenkään koplata yhteen. Ikään kuin siinä olisi häivähdyskin järkeä. Moisella hölmöilyllä yritetään vain vaikeuttaa kuumottavien aiheiden faktapohjaista käsittelyä.

Eräs verkkokeskusteluun osallistunut kritisoi voimakkaasti sitä, että uutinen turkisiskusta oli hänen mielestään piilotettu jonnekin kuutossivun alalaitaan, mutta jos lehdessä kerrotaan maahanmuuttajia vastaan tehdyistä rikoksista, "on juttu pääsääntöisesti kannessa ja etusivulla".

Katsotaan, pitääkö väite paikkaansa. Turkisisku oli koko päivän Keskisuomalaisen nettilehden pääuutinen, ja seuraavan aamun lehdessä siitä kerrottiin noin 1 600 merkin ja kuvan kera. Vastaavasti Vaajakosken pitserian hajotetuista ikkunoista julkaistiin tuoreeltaan 700 merkin juttu, jossa ei lehdessä ollut lainkaan kuvia.

MYÖHEMMIN VAAJAKOSKEN pitserian piinasta tehtiin laajempi taustoittava juttu, sillä liki 20 kertaa toistunut tuhansien eurojen ilkivalta on taustoittavan jutun arvoinen aihe, oli nimimerkki Yökiitäjä mitä mieltä tahansa.

Turkistarhausta ja turkiskauppaa vastaan suunnatuista iskuista ja kampanjoista on kirjoitettu suomalaisessa lehdistössä 1990-luvulta alkaen lukematon määrä suuria ja pieniä juttuja. Jos joku väittää, että turkisiskuja on pyritty vähättelemään, voin vain kehottaa edesmenneen mummoni sanoin: Ota silimä kopraan ja kato!

Loppujen lopuksi kyse lienee siitä, että kaikki oman maailmankuvan vastainen laillinen ja laiton toiminta on hämmästyttävän yksinkertaista niputtaa yhteen. Tällaisen päättelyn tuloksena voi olla helpottavaakin julistaa, että rasismin vastustajat ovat itse asiassa turkisterroristeja. Kovin viisasta se ei kuitenkaan ole.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen uutistoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.