Kuka käyttää nuoren ääntä?

Digitaalisen kulttuurin opiskelija Anniina Lundvall tarttui Keskisuomalaisen mielipidesivulla 20.1. tärkeään asiaan. Hän vaati mediaa ottamaan nuoret huomioon päätöksenteosta kiinnostuneina kansalaisina ja tasavertaisina aikuisten kanssa.

Kimmokkeen Lundvall oli saanut Keskisuomalaisen nuorten sivusta, jonka hän koki eristävän nuoret erityisryhmäksi omalle sivulleen.

Vielä parikymmentä vuotta sitten nuorten sivuja tehtiin Lundvallin esille nostamasta näkökulmasta, mutta viime vuosina on tapahtunut huima harppaus sanomalehtien tavassa ottaa nuoret huomioon sisällöissä. Silti emme vieläkään nosta riittävästi nuorille tärkeitä aiheita esille emmekä muista aina tarkistaa nuorten mielipidettä heitä koskevia asioita esitellessämme.

Toivottavasti nuorten sivun aktiivinen tekijäjoukko ja muutkin nuoret Lundvallin toivomalla tavalla ehdottavat juttuaiheita ja näkökulmia lehteemme jatkossa entistä enemmän.

SELLAISIAKIN esimerkkejä löytyy, joissa toimitus perinteisten auktoriteettien mielestä on liian kiinnostunut nuorten mielipiteistä. Kun nuorten ääni ja päättäjien näkemykset edustavat eri äärilaitoja, asemastaan epävarmat aikuiset herkästi pyrkivät ohjaamaan toimittajia viralliseen totuuteen sen sijaan että päästäisivät julki "ajattelemattomien" nuorten subjektiiviset näkemykset.

Lähiviikkoina nuoret ovat esillä Keskisuomalaisessa tavallistakin enemmän. Keskiviikkona ilmestyy Elämä edessä -koulutusliite, jolla on pitkät perinteet. Se välittää tietoa jatko-opintomahdollisuuksista pitkälti nuorten kokemuksiin nojaten.

Pääpaino on aloissa, joilla on hyvät työllisyysnäkymät. Mukana on aina myös erikoisuuksia, kuten nyt Suomen ainoa ilmailulukio Tikkakoskella tai Jämsän ammattiopiston komposiittipainotteinen muovitekniikan perustutkinto.

Keskisuomalaiset koulut voivat tilata Elämä edessä -liitettä maksutta opetuskäyttöön. Mahdollisuuteen tarttui tänä vuonna 80 prosenttia maakunnan lukioista ja 75 prosenttia yläkouluista.

SANOMALEHTIVIIKKOA vietetään helmikuun 7.-11. päivä useimmissa keskisuomalaisissakin kouluissa. Viime vuosina kouluille on mennyt tuon viikon aikana noin 50 000 Keskisuomalaista opetuskäyttöön.

Sanomalehtiviikon valtakunnallinen teema tänä vuonna on mielipiteet ja vaikuttaminen, mitä tukee hyvin juuri valmistunut opettajien opas Mitä mieltä. Sen ovat kirjoittaneet äidinkielenopettaja Inka Mikkonen ja Keskisuomalaisen toimittaja, liitetuottaja Päivi Lehikoinen.

Eräs paikallislehti joutui muutama vuosi sitten Julkisen Sanan Neuvoston kantelun kohteeksi, kun oli julkaissut oppilaan harjoitustyönä tekemän kärjekkään mielipidekirjoituksen. Mikä meni pieleen? Se, että opettaja oli lähettänyt kirjoituksen lehteen ilman oppilaan lupaa - ja kirjoitus oli täysin kuvitteellinen, ei tekijänsä todellinen mielipide.

Lasten ja nuorten todelliset mielipiteet ovat siis tervetulleita, mutta eivät nekään ilman kirjoittajan lupaa.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen varapäätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.