Kuka kannustaisi instrumenttia?

Hyvää peliä, hienoja maaleja, makeita voittoja. Näitäkin on jyväskyläläisessä jääkiekkoilussa tänä syksynä nähty. Joskin SM-liigan sijaan lähinnä Mestiksen puolella.

Jukka Ahvenjärven käskyttämä D Team on yksi suomalaisen kiekkosyksyn ilmiöistä. Mestiksen toiseksi pienimmällä pelaajabudjetilla operoivat jyväskyläläiset porskuttavat komeasti sarjan kärjessä.

Ja millaisella pelillä! Neljän ketjun voimin jyräävät Dee-miehet ovat yltyneet hurjaan hyökkäys-ilotteluun. Joukkue on mättänyt 11 ottelussa 52 maalia, eikä mikään viittaa siihen, että Jouni Virpiön, Jasse Ikosen, Tuomo Laukkasen ja kumppaneiden vauhti olisi hyytymässä.

KAIKKI HYVIN siis Dee-rintamalla, eikö? Kyllä ja ei.

Huippumenestys ei ole - ainakaan vielä - näkynyt Hippoksen lehtereillä. Edes yleisöön menevä pelityyli ei ole saanut massoja ryntäämään D Teamin peleihin. Joukkueen viime kauden katsojakeskiarvo oli 711, kun tämän kauden kotipelit ovat houkutelleet keskimäärin 809 katsojaa.

Se on hämmentävän vähän. Etenkin, jos huomioidaan hinta-laatu -suhde. Kymmenen euron istumapaikka johonkin D Team-Sport -otteluun on laatutietoisen kiekkokuluttajan ratkaisu.

MIKSI DEE ei sitten kiinnosta enempää?

Yhden vastauksen tarjosi huomaamattaankin JYP-luotsi Risto Dufva.

"D Team on meidän instrumentti, jota pitää oppia soittamaan mahdollisimman hyvin", Dufva kommentoi viime syksynä.

Ja tuli samalla tiivistäneeksi D Teamin ongelman. Kuten eräskin vanha Diskos-fani jupisi: Kuka kannustaisi instrumenttia?

Niin. Vaikka Bruce Springsteen soittaisi kuinka rohealla kitaralla, niin ei kai kukaan tuota instrumenttia saavu ihastelemaan. Kyllä se on artisti, jota halutaan seurata.

Tilanne kärjistyy nyt, kun D Team on Mestiksen kärjessä.

Joukkue voisi siis pelillisesti haaveilla vaikka liiganoususta. Mutta kaikki tietävät, että se on utopiaa. Unelma, jolla Mestistä myydään Vaasassa ja Kajaanissa, ei kosketa Jyväskylää.

Tänne ei toista liigajoukkuetta tule, vaikka D Team seisoisi loppukauden päällään. Joukkueen perustehtävä on auttaa JYPiä, eikä haihatella mitään muuta.

KOROSTAN, ALLEVIIVAAN ja teen kaikin tavoin selväksi, etten minä ole kaipaamassa mitään vastavoimia tai vastakkainasettelua jyväskyläläiseen jääkiekkoon.

Liigajoukkueen ja Mestis-farmin nykysysteemi on varmasti paras mahdollinen. Pelaajat saavat peliaikaa, joukkueissa riittää laajuutta ja organisaatiossa imua. Tulostakin tulee, huippuna viime kevään Suomen mestaruus.

Taloudellisesta, pelillisestä tai rakenteellisesta näkökulmasta ajateltuna nykyisen järjestelmän kritisoiminen olisi silkkaa typeryyttä.

Vaan entäpä kiekkoromantikon näkökulma? Unelmoijan näkökulma? On aika helppo ymmärtää niitäkin Diskos-faneja, jotka muistelevat mieluummin legendaarista kevään 2000 liigakarsintaa, kuin saapuvat hallille kannustamaan JYPin instrumenttia.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.