Kuka on syyllinen?

Media on maailman suurin tiedonvälittäjä. Se on ennen kaikkea viestinviejä, mutta myös itsessään viesti: media muovaa ihmisten mielikuvia ja tunnetiloja, mutta myös yhteiskuntaa. Ennen kaikkea medialla on suuri vaikutus lapsiin ja nuoriin. He ovat tiedonnälkäisiä ja alttiita mielikuville. Tutkimuksen mukaan yhdysvaltalainen nuori viettää lähes 11 tuntia päivästään median parissa: lukien lehtiä, katsellen televisiota ja elokuvia, surffaten internetissä. Miten se vaikuttaa nuoreen ja tämän mieleen?

JOKAINEN ON VARMASTI kuullut siitä, miten media muokkaa erityisesti nuorten käsityksiä naiseudesta. Naisen tulee olla ulkomuodoltaan moitteeton, vartaloltaan hoikka ja luonteeltaan alistuva. Älykkyys ja itsenäisyys eivät ole olennaisia, sillä mies tekee suuret päätökset ja pelastaa kauniin neidon pulasta, tilanteessa kuin tilanteessa.

Harvemmin kuitenkin ajatellaan miehiä, joiden harteille asetettavat odotukset ja paineet voivat olla jopa suurempia kuin naisilla. Mediassa miehet ovat aina vahvoja, älykkäitä ja kykenevät tekemään päätöksiä juuri silloin, kun niitä vaaditaan. Mies on luotu hallitsemaan ja johtamaan. Hänelle ei riitä toinen tai kolmas sija, eikä varsinkaan häviö naiselle.

MONET NUORET taistelevat identiteettinsä ja itsetuntonsa kanssa, eikä median ja yhteiskunnan luoma malli helpota heidän tilannettaan millään tapaa. Jokaisen tulisi asettua juuri siihen stereotyyppiseen muottiin, joka on etukäteen luotu. Tämän mallin ulkopuolelle jääneet tuntevat olonsa vääräksi ja vialliseksi, sillä kukapa ei haluaisi täyttää kriteerejä, joiden perusteella voisi vaikka nousta valtaan ja suosioon.

Hämmentävää on kuitenkin se, että suurin osa maapallon ihmisistä kuuluu vääriin ja viallisiin - media on luonut meille käsityksen siitä, millainen kenenkin pitäisi olla. Ketkä sitten ovat niitä, jotka kykenevät täyttämään kaikki kriteerit ja odotukset? Vai onko heitä olemassa ollenkaan?

EHKÄ JONAKIN päivänä maailma kääntyy ylösalaisin ja jokainen uskaltaa olla yksilö ja oma itsensä ilman ulkopuolisten painostusta johonkin muuhun. Vielä on matkaa, mutta ehkä se kaiken pahan alku juuri, media pystyy aloittamaan muutoksen. Mene ja tiedä.

Kirjoittaja opiskelee toista vuotta Cygnaeus-lukiossa Jyväskylässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.